Olvasói panasz és válasz

2020.11.07. 20:00

Legallyazott debreceni fák: a károk és üzemzavarok megelőzése a cél

Debrecenben az önkormányzat és az E.ON megbízásából is folyamatosak a munkálatok.

MP

Fotó: Molnár Péter

„A Lándzsa utcai fákat nagyon szépen megmetszették ugyan még tavasszal, el is szállították a gallyakat, de a megmaradt kb. 10 fát nemrégiben egy másik cég gallyazta az E.ON megbízásából, és ők bizony nagyon csúnya csonkolásokat végeztek a fákon, ráadásul ott is hagyták a levágott lombokat az utcán, nem lehet azoktól sok helyen parkolni sem” – panaszolta a Napló egyik olvasója.

Fotó: Molnár Péter

Lapunk Varga Ivetthez, az E.ON Hungária Zrt. szóvivőjéhez fordult, aki közölte: Debrecenben az önkormányzat és az E.ON megbízásából is folyamatosak a gallyazások a város területén. A viharos, szeles időjárás egyre gyakoribb, ilyenkor a villamos légvezetékek közelébe nőtt faágakat a szél hozzácsapja a vezetékekhez, nagyobb ágak szakadnak le, nem ritkán fákat csavar ki tövestől a szél – ez sok családnál okoz súlyos károkat, az áramszolgáltatásban pedig üzemzavarokat. Az önkormányzat és az E.ON szakemberei szeretnék megelőzni ezeket az eseteket. Az E.ON szakemberei az áramszolgáltatás zavartalanságát veszélyeztető esetekben avatkoznak be, az önkormányzat pedig emellett az emberi életek megóvása, az anyagi kár elkerülése érdekében is rendszeresen intézkedik.

Sajnos nagyobb viharok során nem csak parkoló autókat, háztetőket, kerítéseket rongálhatnak a kidőlő fák és leszakadó faágak, emberéleteket is követelhet egy ilyen baleset.

Áramkimaradást jelentettek

– A Lándzsa utcában tavasszal az E.ON megbízásából a légvezetékek biztonsági övezetében történt gallyazás. Októberben az önkormányzat megbízásából egy hosszabb szakaszt gallyaztak ugyanebben az utcában (részben az utca másik oldalán, ahol nincsenek villamosvezetékek), illetve az E.ON is gallyaztatott 5 fát az utcában (a Lándzsa utca 9/B-től a 15-ig). Az E.ON megbízásából történő gallyazásra azért volt szükség, mert lakossági jelzést kaptunk rövid áramszünetekről, melyeket a vezetékek közé nőtt faágak okoztak – ismertette Varga Ivett. Hangsúlyozta: amikor a fák a vezetékek ún. biztonsági övezetén belülre nőnek, szükségessé válik a gallyazás. Ugyanis ha az ágak a vezetékekhez csapódnak, komoly áramkimaradásokat okozhatnak, leszakíthatják a vezetékeinket. A gallyazás célja, hogy a növényzet a villamoshálózat biztonsági övezetének határát ne érje el, veszélyes közelség ne alakuljon ki.

– A biztonsági övezetben lévő növényzetet az ingatlantulajdonosnak – mint egyben a növényzet tulajdonosának – kell rendszeresen gondoznia. Amennyiben ez nem történik meg, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. szerződött, közbeszerzési szabályok szerint kiválasztott vállalkozóval (természetesen előírás a kertészeti végzettség), saját költségére végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság feltételeinek megteremtése mindannyiunk közös érdeke. Ütemezett, előre tervezett gallyazások esetén – annak megkezdése előtt – az önkormányzatot a szükséges és várható munkálatokról értesítjük – számolt be Varga Ivett, akinél arról is érdeklődtünk, hogy kinek a feladata elvinni a megmaradt gallyakat.

Elmondta, a gallyazás során levágott faanyag a növényzet tulajdonosáé, hiszen maga a fa is az övé. A tulajdonosok egy része igény tart rá, más része kifejezetten azt igényli, hogy gondoskodjunk az elszállításról. – Debrecen városában az E.ON megbízásából történő gallyazások esetében a levágott nyesedék elszállítását is megbízott partnerünk végzi, jellemzően néhány napon belül. Kizárólag közbeszerzési szabályok szerint kiválasztott vállalkozóval dolgozunk együtt, ahol természetesen előírás a kertészeti végzettség ugyanúgy, mint a villamos hálózatok ismerete – mutatott rá a szóvivő, hozzátéve, előre tervezett ütemterv alapján, de bejelentés vagy üzemzavar esetén soron kívül is végeztetnek gallyazásokat.

A Lándzsa utcai gallyazás kapcsán lapunk a debreceni önkormányzatot is kereste, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ feltett kérdéseinkre.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában