Fegyveres segítség

2020.11.18. 17:34

Katonák és rendőrök vállvetve biztosítják a rendet

A katonák több Hajdú-Bihar megyei településen már kedden megkezdték munkájukat.

20201113 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Katona és rendőr illusztráció.

Fotó: Kiss Annamarie

A kijárási tilalom betartását néhány napja rendőrök ellenőrzik Hajdú-Bihar megye közterületein, azonban a Naplót a szervezet kedden arról tájékoztatta, hogy ezen a héten már katonák segítik a járőrözők munkáját. Megkeresésünkre a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár sajtóirodája tájékoztatott a legfontosabb információkról. Mint megtudtuk, a katonák a következő időszakban a rend­őrséggel együttműködve, vegyes járőrpárokat alkotva vesznek részt a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében. Hangsúlyozták: a cél a közrend és a közbiztonság fenntartásának támogatása, melyben a Hajdú-Bihar megyei települések közül Debrecenben, Hajdúhadházon, Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, Balmazújvárosban és Hajdúnánáson segítik a közterületeken a rendőrség munkáját. A Bocskai Lövészdandár lapunkat arról is tájékoztatta, hogy a katonák és rendőrök közös jelenlétével a szigorításokat és a kijárási tilalmat vélhetően fegyelmezettebben tartja majd be a lakosság. A Naplónak vidéki polgármesterek is nyilatkoztak az ügyben.

A Bocskai István Lövészdandár ezentúl Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, összesen tizenhárom településén végzi kijelölt feladatait. A Napló arról érdeklődött, hogy miért szükséges a fegyveres jelenlét annak érdekében, hogy a lakosság csak a munkába járás, illetve a hazajutás útvonalán közlekedjen; illetve kutyát sétáltasson este nyolc és hajnali öt óra között.

A honvédségi tájékoztatás szerint a Bocskai Lövészdandár katonái ugyanúgy, ahogy a rendőrök is, ezt a feladatot egyéni felszerelésükkel látják el, amibe a fegyverzet is beletartozik.

„A járőrtevékenység megelőző jellegű, mely a Debrecenben és az érintett vidéki településeken élők érdekében, védelmében történik. A Magyar Honvédség minden képességével és eszközével készen áll arra, hogy megőrizze a magyar emberek biztonságát, óvja egészségüket, és biztosítsa az ország működőképességét”

– tudatták.

A Belügyminisztérium felkérésére egy katona érkezett Derecskére, aki nem teljesít minden nap szolgálatot. Támogatják a rendőrség munkáját, ugyanakkor nincs intézkedési jogkörük, rásegítenek a rendőrség munkájára – tájékoztatta a Naplót Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere, aki hozzátette, hogy továbbra is a rendőrség intézkedik.

Munka az (utca)fronton túl

Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy szolgálati autóval közlekedett a városban, amikor egy rendőrből és két katonából álló járőregységet figyelt meg. A katonák fegyverrel, szolgálati ruhában voltak. Mint lapunkkal közölte, a katonák érkezéséről nem kapott tájékoztatást.

A katonák Hajdú-Bihar megyei szolgálata azonban nem merül ki az utcai járőrözéssel, ugyanis, mint a honvédség tudatta, járőrfeladataikon túl kormányrendeletben meghatározott, egészségügyi szakképesítés nélkül ellátható feladatokban is támogatják az egészségügyben dolgozók munkáját, a rájuk nehezedő teher csökkentése érdekében.

SZD, KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában