elemzik a helyzetet

2020.11.19. 13:17

Hétfőtől megváltozik a menetrend a DKV járatain

A veszélyhelyzet elrendelése és az ehhez kapcsolódó rendelkezések miatt 2020. november 23-tól változik az autóbuszok, trolibuszok és villamosok menetrendje.

20201001 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Riport a maszkhasználatról a debreceni közösségi közlekedésben.

Fotó: Napló-archív

A közép- és felsőfokú oktatási intézményekben november 11-e óta kötelező az online oktatás, és egyre több munkáltató rendelte el a home office munkavégzést munkavállalóinak. A meghozott országos pandémiás intézkedések hatására a járatokon is jelentősen csökkent az utasszám, különösen a középiskolákat és felsőoktatási intézményeket érintő vonalakon.

A meghozott intézkedések hatására 2020. november 23-án, hétfőn üzemkezdettől módosítják a járatonk menetrendjét.

A DKV közleménye szerint az autóbuszok, trolibuszok és villamosok tanítási szünet, munkanapi menetrend szerint közlekednek, az alábbi fontos szempontok figyelembe vételével:

  • Az általános iskolákat, valamint egészségügyi intézményeket és nagy foglalkoztatókat érintő járatak esetében, melyek nagyobb kihasználtsággal közlekednek a reggeli és délutáni csúcsidőszakban módosított tanítási szünet, munkanapi menetrend szerint közlekedtetik, ami azt jelenti, hogy a tanítási szünet, munkanapi menetrenden felül plusz járatokat építenek be a menetrendbe.
  • A tanszünet, munkanapi menetrend bevezetése után is folyamatosan figyelemmel kísérik a teljes vonalhálózaton a reggeli és délutáni csúcsidőszakban jelentkező utazási igényeket.
  • Amennyiben az adott járat kihasználtsága meghaladja az 50 százalékot, úgy a törvényi előírásokat is szem előtt tartva a menetrenden felül további rásegítő járatot indítanak.
  • A kormány által előírt járatsűrítést tehát továbbra is biztosítják a szükséges vonalakon.
  • Kijárási tilalom, módosított esti menetrend

    A 20 és hajnali 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalom bevezetése érinti a közösségi közlekedést is. Az eltelt egy hét tapasztalatait megvizsgálták.

    Továbbra is fenntartják 20 óra után is az egészségügyi és a többműszakos munkarendben dolgozók, műszakváltáshoz igazított utazási lehetőségeit, valamint a vidéki munkavállalók számára a vasúti és helyközi autóbuszhoz az átszállási kapcsolatokat is biztosítják.

    A 20 óra utáni menetrend módosítás fontosabb elemei:

  • Az 1-es és 2-es villamosok este nyolc óra után 15, 22 óra után pedig 20 percenként közlekednek majd.
  • Egyes autóbuszvonalakon 20 óra után 30 percenként indulnak majd járatok.
  • A 45-ös autóbuszok 20 óra után nem közlekednek, helyette a 25-ös és 25Y-os autóbuszok a Vámospércsi út, forduló érintésével közlekednek a Vincellér utca és a Veres Péter utca között.
  • A 2020. november 23-tól érvényes menetrendek hamarosan elérhetőek a DKV honlapján.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában