komposztálni lehet

2020.11.29. 11:30

Hamarosan tilos lesz avart égetni, de lesz más megoldás

Január elsején kikerül az önkormányzati hatáskörből az avarégetés szabályozása.

20200611 Miskolc, Pecér völgy fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország F. Nagy Zsuzsanna a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke mutatja be a komposztálást amivel a zöld hulladékból kitűnő táptalaj készíthető.

Fotó: MW-archív

Új törvény értelmében jövő évtől nem lehet zöldhulladékot égetni sehol az országban. Főként vidéken tapasztalható jelenség, hogy tavasszal és ősszel a kertrendezés közben keletkezett kerti hulladéktól – gallyaktól, fűtől, gaztól – égetéssel szabadulnak meg. A törvénymódosítás célja a levegőszennyezés visszaszorítása.

Felmerül a kérdés azonban, mit kezdjenek a kertes házban élők a zöldhulladékkal. Jó alternatíva a komposztálás, de más lehetőségek is szóba jöhetnek. A kerti hulladék komposztálásának népszerűsítésére több kezdeményezés is megvalósult már, kiemelkedő a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulás és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. közös projektje, melyben nyolcezer darab 300 literes komposztálóedényt szereztek be. Ebből 2020-ra mintegy 7 ezer 100 darabot ténylegesen is használatba adtunk – tájékoztatta lapunkat Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit (DHK) Kft. szóvivője.

Országosan egyedülálló módon a Debreceni Regionális Hulladékkezelő Telepen (Debrecen, Vértesi utca 9.) alvállalkozói gyűjtőpont fenntartásával ingyenes és mennyiségi korlátozás nélkül helyezheti el a lakosság a zöldhulladékot. A tapasztalatok alapján rendszeresen élnek is a lehetőséggel a debreceni lakosok. – Egy évekkel ezelőtti önkormányzati szabályozás révén 1300 kertes ingatlannál tudjuk egyelőre biztosítani a biológiai hulladék heti rendszerességű háztól történő („barna kukás”) gyűjtését. A további bővítéséhez több 100 millió forintos többletforrásra lenne szükségünk, természetesen folyamatosan egyeztetünk a lehetőségekről – tudatta a szóvivő.

Mindenhol biztosítják

A DHK kötelezettségei nemcsak Debrecenre vonatkoznak, hanem a megye további 79 településére is kiterjednek. – Engedélyes megyei közszolgáltatóként – az NHKV Zrt. elvárásainak megfelelve – a többi település hulladékgazdálkodási ellátását is biztosítanunk kell. Ebben segítségünkre vannak a velünk szerződött régiós alvállalkozó nonprofit társaságok, melyek eltérő módszerekkel, de minden településen biztosítják valamilyen formában a zöldhulladék gyűjtését, kezelését. A rendszer további fejlesztése Debrecenben, de akár megyei szinten jelentős költségeket jelent, melyeket pályázati forrásokból, illetve a szolgáltatási díjból a NHKV Zrt. jóváhagyásával tudnánk megvalósítani – mondta Domokos Csilla.

Zsákos megoldás is igénybe vehető

A helyi rendelet alapján az ingatlantulajdonos feladata a ház előtti terület tisztán tartása az útburkolat kiemelt szegélyéig, ezért annak érdekében, hogy a telken és az utcafronton összegyűjtött falevél, növényi maradványok kezelésében segítsen, a debreceni önkormányzat az elmúlt 10 esztendőben évről évre zsákokat osztott a lakosoknak az önkormányzati képviselőkön keresztül. – Először összesen 10 ezer darabot, 2019-ben már 70 ezret, idén pedig sikerült integrálni a szemétszállításba 200 ezer darab „zöld zsák” elszállítását, mely azért fontos, mert ennek költségét – mely az anyagárat, a szállítási költséget és a lerakási járulékot is magában foglalja – ezentúl a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV Zrt.) elismeri. A zsákok lakossági átadásában sokat segített az önkormányzat, illetve helyi nonprofit egyesületek – részletezte Domokos Csilla.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában