jövő nyárra fejezik be

2020.11.25. 12:25

Felújítják az Egyetemi templomot

A Borsos József által tervezett, 78 éves gyülekezeti hely külsőleg is megszépül.

A templomot már munkaterület veszi körbe | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

A Tiszántúli Református Egyházkerület az „Orando et laborando” – Imádkozva és dolgozva projekt keretében csaknem másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a debreceni Verestemplom, Kistemplom és Egyetemi templom, valamint a kismarjai, szatmárcsekei és vértesi református templomok korszerűsítésére.

A templomot már munkaterület veszi körbe | Fotó: Kiss Annamarie

Napelemes erőmű is lesz

A Verestemplomban és a szatmárcsekei református templomban zajlanak a munkálatok, a vértesi és kismarjai református templomok felújítási munkái már be is fejeződtek.

A Kistemplom és az Egyetemi templom esetében a kivitelező kiválasztását szolgáló beszerzési eljárás sikeresen lezárult, így a vállalkozási szerződést aláírhatták a nyertes ajánlattevőkkel.

A Napló érdeklődésére Szirák Sára, az egyházkerület sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy az Egyetemi templom tervezett felújítási munkái közé tartozik a homlokzatok vakolatjavítása és festése, belső térbe akadálymentes lépcsőlift telepítése, külső és belső nyílászárók cseréje, beltéri falburkolatok cseréje, álmennyezet készítése. A tervek között szerepel a fűtésrendszer teljes felújítása, amely lapradiátorok felszerelését is magában foglalja. Az épületben elektronikus készülék fog gondoskodni a fűtés és használati meleg víz hőmérsékletének szabályozásáról. Lecserélnek minden szanitert és a kiegészítőiket, kiépítik a hő- és füstelvezető rendszert, és az épület tetőszerkezetére egy háztartási méretű napelemes kis erőművet szerelnek.

A Napló megtudta azt is, hogy minderre megközelítőleg 508 millió forintot fordítanak a támogatásból. A kivitelezési munkálatok várhatóan 2021. július 31-én fejeződnek be majd.

Az Egyetemi templomot 1939-ben, a világháború kitörésének évében kezdték el építeni Borsos József tervei alapján, és 1942-ben szentelték fel. A Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet honlapja szerint az épület a háborúban bombatalálatot kapott.

A gyülekezeti hely ritkán mutatott hátsó része is igen különleges | Fotó: Kiss Annamarie

Kalandos a története

A diktatúra idején megtiltották a gyülekezethez tartozást a nagy számban idejáró professzoroknak és diákoknak. Az épületben pár évig raktár volt, lépcsőjén nyári színházi estéket tartottak az 1970-es évek második felében. A ’80-as években az egyetem számítóközpontja és az Egyetemi Könyvtár Folyóirat- és Zeneműtára működött itt. Az egyetemi gyülekezetnek 2007 óta otthona újra az épület, ahol 2010-ben költözhettek vissza a templomtérbe.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában