Adománygyűjtés

2020.11.20. 15:37

Egyházi és városi összefogással az elesettekért

Az idei adventi időszak elsősorban a magányos, beteg, idős emberek életét nehezíti meg, de ők sem maradnak segítség nélkül.

MP

Fotó: Molnár Péter

Egyházi és városi összefogással veszi kezdetét az idei adventi adománygyűjtés Debrecenben. A Naplónak az Összefogás Debrecenért elnevezésű kezdeményezésről péntek délelőtt a történelmi egyházak vezetői és a Debreceni Karitatív Testület elnöke beszélt a Krónikás utca egyik belső udvarán, ahol két ott élő szépkorú asszonynak ajándékoztak fenyőfát és tartós élelmiszert. Az eseményen részt vett Fekete Károly református püspök, Palánki Ferenc megyéspüspök és Kocsis Fülöp érsek-metropolita is. A főpásztorok a Naplónak nyilatkoztak arról, miért fontos ez az összefogás a veszélyhelyzet sújtotta karácsonyi időszak előtt, majd a kezdeményezésről a Debreceni Karitatív Testület elnöke, Rózsahegyiné Juhász Éva mondta el papunknak a legfontosabb tudnivalókat. A debreceni történelmi egyházak és az önkormányzat november 20-tól kezdi meg közös akcióját, mellyel elsősorban az egyedülálló, rossz anyagi helyzetben élő, beteg embereknek kíván segíteni. A testület elnöke hangsúlyozta: Debrecen és a történelmi egyházak régóta híresek arról, hogy nemcsak az ünnepek alkalmával, hanem a nagy bajban is összefognak.

A szakember kiemelte: azért hirdették meg idén mindhárom felekezettel közösen az adventi gyűjtést, mert mindháromnak van püspökségi és érsekségi székhelye is Debrecenben, ami az országban egyedülálló. – Együtt gyűjtünk és az adományokat közösen juttatjuk el a rászorulókhoz – tudatta Rózsahegyiné Juhász Éva, majd megjegyezte: a november 20-án indult gyűjtéssel december közepéig várják a tartósélelmiszer-felajánlásokat, valamint a tisztítószer és tisztálkodási szerek csomagjait. – Több debreceni általános iskola is jelezte, hogy portáikon gyűjtőpontok kialakítását ajánlják fel, emellett rengeteg magánszemély és cég is csatlakozott, az adományok elszállítása pedig a Református Szeretetszolgálat logisztikai feladata lesz. A Napló kérdésére a Debreceni Karitatív Testület elnöke elmondta, folyamatosan csörög a telefon, melyen elsősorban idős, egyedülálló emberek kérnek segítséget. Az adventi adományozás részben az adatbázisukban rögzített rászorulók, részben a koronavírusban megbetegedettek, valamint az egyházi nyilvántartásokban szereplő, nehéz sorsú emberek megsegítéséről szól majd.

Táplálék testnek és léleknek

– A böjt lemondással jár – kezdte Kocsis Fülöp, amikor a Napló az advent idei, kiemelkedő jelentőségéről kérdezte. – Aranyszájú Szent János hívja fel a figyelmet: milyen nagyszerű dolog, ha valaki lemond valamilyen ételről, és amit magától megvon, odaadja valaki másnak. Ezzel egyfajta lelki munka eredményeképpen mások gazdagodnak. Az a tapasztalatom, hogy nem mindig a leggazdagabbak adnak, hanem leggyakrabban azok, akik szinte már maguk is segítségre szorulnak. Ne féljünk a böjttől, hiszen ha valamit megvonunk magunktól, az az Istenhez köt, és mások megsegítésével, a böjttel mindig érkezik a lelki felemelkedés is – hangzott végül a görögkatolikus érsek-metropolita biztatása.

Fekete Károly református püspök a Naplónak először az idei advent különlegességéről beszélt. – Bár a debreceni segélyszervezetek mindig megmozdultak advent idején, de ebben a nagyon furcsa, elmagányosodó és távolságtartó időszakban még fontosabb, hogy megkeressük azokat a rászorulókat, akik örülnek az ajándéknak, amit kapnak és a személynek is, aki átadja nekik – fogalmazott Fekete Károly, majd rámutatott: a szeretet, ha jelzést ad és arra valaki ráérez, az sokkal többet táplál az életén, mint önmagában az élelmiszer. – A lelkünk ugyanis gyakran nyomorultabb, mint a fizikai valónk.

„Ebben a félelmekkel teli járványhelyzetben minden ilyen szeretetmegnyilvánulás gyógyító erő és az az életet táplálja”

– foglalta össze az adventi adományozás jelentőségét a református püspök.

Palánki Ferenc a Naplónak először arról beszélt, hogy Debrecen egyik legnagyobb erőssége az összefogás. – Most, amikor nagy a szükség, egyre többen szorulnak külső segítségre, hálás vagyok érte, hogy a Debreceni Karitatív Testülettel és az egyházakkal közösen elindulhatott ez az akció. Ezzel hitelesen tudjuk megmutatni, hogy számunkra a keresztény érték nem csak egy szlogen, hanem a szeretet megjelenése a világban. Palánk Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy a segélyszervezetek mögött mindig emberek állnak. – Ilyen például a Katolikus Karitász, mely összegyűjti az adományokat, amelyeket közösen szállítunk ki a nélkülözőknek az adventi időszakban. A debrecen-nyíregyházi megyéspüspök végül arra emlékeztetett: nem számít, hogy valaki hívő vagy sem; ha segítségre szorul, és a Jóisten, valamint az emberek összefogása is úgy akarja, akkor tudunk is segíteni.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában