Fokozott figyelmet kapnak

2020.11.11. 14:00

A fagy mellett idén a koronavírus is veszélyezteti az utcán élőket

Nincs fertőzött a hajlék nélküli ellátottaink között – tájékoztatott Szemerédy Zsolt.

20200327. Hajléktalanok Budapesten. Fotó: Sulyok László / Ripost.

Fotó: MW-archív

Gyorstesztekkel, izolációs konténerekkel és sok önkéntes segítségével néz szembe a téllel a debreceni hajléktalan emberek sorsát egyengető ReFoMix Nonprofit Kft. A szervezet ügyvezetőjét, Szemerédy Zsoltot a Napló arról kérdezte, miként vágnak bele a hosszú, fagyos hetek nehézségeibe, és milyen eszközök szolgálják munkájukat a betegségek megelőzésében.

Mint minden évben, idén november 1-jén indult és március 31-ig tart a krízisidőszak a hajlék nélküliek ellátásában. Ezek a hónapok nemcsak a bajba jutott emberek, hanem az őket segítő szakemberek számára is sok nehézséget jelentenek. Ebben az esztendőben a téli fagyok mellett a járványhelyzet is megnehezíti mind az utcán élők, mind a ReFoMix NKft. dolgozóinak mindennapjait.

Szemerédy Zsolt elmondta, jelenleg száz körül van az utcákon tartózkodók száma, ők kertségekben, erdőkben és nem lakott ingatlanokban húzzák meg magukat. – A ReFoMix munkatársait részletes szakmai nyilvántartás segíti abban, hogy ezeket a hajlék nélküli embereket megtalálhassák, ők ugyanis a leginkább veszélyeztetettek a téli időszakban – emelte ki a szakember, majd megjegyezte: külön COVID-protokoll van érvényben a fedél nélkül élők és a róluk gondoskodó utcai szolgálat egészségének védelmében. A szakember beszámolt arról is, hogy ezeknek a munkatársaknak a feladata az elsődleges kockázatelemzéssel kezdődik: felmérik az utcán élők egészségi állapotát, majd az intézmény megfigyelő konténerébe szállítják őket. – Három ilyen létesítmény áll most rendelkezésünkre, az egyik az önkormányzat által biztosított izolációs konténer, mely összesen tizenkét egészséges bajbajutott ember életmentését szolgálja – mutatott rá a ReFoMix vezetője. Hozzáfűzte: abban az esetben, ha hőemelkedést mérnek a kollégái vagy a kockázatelemzés indokolja, COVID-mentőt hívnak, így a szállásra nem térhet be fertőzött személy.

Nincs közöttük fertőzött

Megtudtuk, hogy eddig egy fertőzött sem volt az intézmény gondozottjai és az őket ellátó szakemberek között. Az intézmény vezetője szerint ez részben a protokollnak és a rendszeres fertőtlenítésnek köszönhető, valamint a fegyelmezettebb higiénés rendszabály is hozzájárult ahhoz, hogy nincs koronavírus-fertőzött az érintettek között.

„Nincs látogatási és kijárási tilalom az intézményeinkben, csak korlátozást szabtunk meg a látogatásokkal kapcsolatban, valamint a kijárást is koordináljuk”

– tudatta. A szakember kitért arra is, hogy az intézményhálózat jelenleg 354 férőhellyel áll rendelkezésre, ez a nappali melegedők és az éjszakai szállások számát is tartalmazza.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendjének köszönhetően ezentúl az új ellátottakat már ingyenesen tesztelhetik a szociális dolgozók, egy országos kezdeményezés indult az ingyenes gyorstesztek mielőbbi bevezetésére. – Ezzel az utcán élés idejét le tudjuk rövidíteni, ami a téli időszakban életmentő lehet – nyomatékosított Szemerédy Zsolt. Kiemelte: speciális védőruhával és maszkkal erősítették meg az utcai dolgozók védelmét. Az utcán élők számát egy EU-s pályázatnak köszönhetően a közelmúltban sikerült csökkenteni, ugyanis egy sikeres, két éven keresztül tartó programnak köszönhetően huszonhét debreceni hajlék nélküli ember tudott fordítani sorsán. – A program résztvevőinek szállást, közülük nyolc főnek OKJ-s képzést is tudtunk biztosítani, sokan közülük már kertészként dolgoznak, így a foglalkoztatás megvalósításával fenn tudják tartani otthonaikat – mondta.

Szemerédy Zsolt | Fotó: Debreceni Karitatív Testület

Összefogással

A ReFoMix Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel és a mentőszolgálattal is napi kapcsolatban vannak, az összehangolt munka eredménye például az is, hogy az előző időszakban nem volt kihűléses haláleset. – Alapítótagjai vagyunk a Debreceni Karitatív Testületnek, az elmúlt öt évben folyamatosan segíti munkánkat a szervezet, emellett magánszemélyek, civil szervezetek és vállalatok is folyamatosan adományoznak a gondozottaink számára – mondta végül.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában