a legszebb birtok

2020.11.04. 17:30

A díj megerősítette őket abban, hogy nem dolgoznak hiába

Az Iliszi-majort a tulajdonosok nagyobbik lánya nevezte a Magyarország Legszebb Birtoka versenyre, ahol elsők lettek.

Fotó: Rozsik Rita

A város határában, Újiráz felé vezető út jobb oldalán már messziről észrevehető az Iliszi Major egyik különlegessége, a megújuló energiát szimbolizáló szélerőmű. A modern szarvasmarhatelep több mint 10 éves történetének szlogenje az lehetne, hogy „Aki mer, az nyer”, hiszen a tulajdonosok a semmiből építették és erejüket, idejüket nem sajnálva fejlesztették a telepet. Idén indultak a Magyarország Legszebb Birtoka 2020 versenyben és az állattenyésztés kategória győztesei lettek.

A mezőgazdaságban teljesedtek ki

Iliszi Zoltánné Szilvivel és Iliszi Zoltánnal a családi házban beszélgettünk a kezdetekről, az áldozatos munkájukról és a sikerekről.

Fotó: Rozsik Rita

– Még Szeghalmon dolgoztam, amikor Zolival megismerkedtem 2000-ben. Aztán Komádiban alapítottunk családot, két lányunk született, Szilvi és Noémi. Hat évig voltam otthon a gyerekekkel, ezután szerettem volna dolgozni, és akkor 2008-ban írták ki a Fiatal Gazda Pályázatot, amelyre egyéni vállalkozóként jelentkeztem és sikeresen megnyertem – kezdte a beszélgetést Szilvi. Zoli a major megalakulása előtt több szakmában is kipróbálta magát, de végül a mezőgazdaságban teljesedett ki. A Fiatal Gazda Pályázaton elnyert pénzből még a téesz időszakából megmaradt, leromlott állapotú istállót és a hozzá tartozó földterületet vásárolták meg. Itt nem volt se víz, se áram. Először lebetonozták a borjútartáshoz szükséges részeket, ezután 8-10 hízóbika nevelésével kezdték meg a munkát. Apránként vették a földeket, így több borjút is tudtak vásárolni. 2015-ben egy másik pályázati támogatásból újabb istállót, trágya tárolót és szociális épületet hoztak létre.

Megújuló energia

A világítást napelemes rendszerrel oldották meg, hiszen ez gazdaságosabb, mint a villamos áram kiépítése. – A szarvasmarhatelep sziget üzemmódban funkcionál, energiaellátását teljes mértékben megújuló energiából nyerjük. Az önetetőt-önitatót is a nap-, valamint a szélenergia segítségével működtetjük, a nagyteljesítményű akkubank pedig szünetmentes tápegységként üzemel – beszélt a fejlesztésekről Zoli. 2018-ban tápkeverő és tápgyártó üzemet valósítottak meg, így maguk állítják elő a takarmányt.

– 180 hektár földön gazdálkodunk, ebből 90-100 hektár legelő, sajnos a szántóföld kevesebb. Így a takarmányt, amit magunk állítunk elő, pótolni kell, vásárolni kell hozzá, hogy ellássuk az állatállományt. Ezért szeretnénk bővíteni még a földterületeinket, hogy teljesen önellátóak legyünk – folytatta. Nemrég két új, egyenként 1500 négyzetméter alapterületű, a legmodernebb technikával felszerelt színnel bővült a telep, ahol hízó marhák nevelésével foglalkoznak. A fehér-kék belga apavonalú borjak 100 kilósan érkeznek külföldről, majd 30 napos karanténba helyezik őket, ezután kerülnek a hizlaldába. Itt körülbelül 6 hónapot töltenek, míg rászoknak a szálastakarmányra és elérik a 250-300 kilogrammos súlyt. A telepről a húsmarhákat kamionnal szállítják tovább Törökországba és Horvátországba.

Terveik között szerepel még a turizmus kiépítése, egy hatszemélyes falusi szálláshely létrehozása állatsimogatóval. A családi vállalkozásba Szilvi és Zoli lányai is segítenek, továbbá Zoli édesanyja, Irénke néni is nap mint nap kiveszi a részét a munkából. – A céget közösen irányítjuk, együtt döntünk mindenben. Általában a férjem az ötletgazda, javaslatokat mond, amelyeket én mindig támogatok. Úgy érzem, hogy jó irányban haladunk. A munkánk a hobbink – mesélte Szilvi.

Fotó: Rozsik Rita

Magyarország Legszebb Birtoka verseny

– A nagyobbik lányom, Szilvi nagyon szeret fotózni, így a telepről is sok szép képet készített már. Ő látta meg az interneten a felhívást a versenyre, és azonnal benevezte a majort. A szervezők 50 telep közül választották ki a legjobbakat, amelybe mi is bejutottunk, így kialakult a 21-es döntő – mondta lelkesen Szilvi. A több mint 20 fős zsűri minden telephelyre ellátogatott.

– A zsűri július 2-án érkezett a telepre, amelyet körbejártak, interjút készítettek velem, majd megvendégeltük őket. Nagyon kedvesek voltak, örültünk, hogy megismertük őket, és annak is, hogy a versenynek mi is részesei lehettünk – mesélte Zoli. A megmérettetés eredményhirdetéséig a szervezők egy internetes közösségi portálon indítottak közönségszavazást, ahol a döntősökre lehetett voksolni. Ebben a második helyezést sikerült elérniük.

A verseny eredményhirdetése Siófokon volt. Az eseményen beszédet mondott és az Iliszi házaspár találkozhatott többek között Nagy István agrárminiszterrel és Jakab Istvánnal, a MAGOSZ elnökével is. Elsőként az Állattenyésztő birtok kategória nyertesét hívták a színpadra, ahol átadták Zolinak az emléktáblát és a közönségdíjas versenyben elért második helyezésért az oklevelet. – Hatalmas elismerés ez számunkra, nem is gondoltuk, hogy idáig eljuthatunk ebben a versenyben. Olyan gazdákkal és olyan mezőgazdasági berkekben ismert személyekkel találkozhattunk, akikkel a verseny nélkül nem ismerhettük volna meg egymást. Jó lehetőség volt a kapcsolatépítésre, tapasztalatcserékre, és nem utolsó sorban, a díj számunkra egy megerősítés volt, hogy nem hiába dolgozunk nap mint nap – fejezte be a beszélgetést az Iliszi házaspár.

Rozsik Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában