Közgyűlés

2020.10.22. 15:16

Rábólintott az átszervezésre a debreceni képviselő-testület

Elfogadták a Debreceni Művelődési Központ megszüntetéséről szóló előterjesztést.

MP

Fotó: Molnár Péter

Mennyivel lesz jobb Debrecen kulturális élete a közművelődés átszervezésével?

– kérdezte Gulácsi Anna Ilona (DK) a csütörtöki közgyűlésen a Debreceni Művelődési Központ (DMK) megszüntetéséről szóló előterjesztés tárgyalásakor. Elmondta, nem tartja logikusnak, hogy a Debrecen életében két évtizede szervesen jelen lévő, jól működő nagy intézményt egy kisebb, fiatalabb nonprofit kft.-be integrálják. Puskás István alpolgármester válasza szerint remélhetőleg egy rugalmasabban, hatékonyabban működő, szélesebb társadalmi bázison alapuló közművelődési hálózat jön létre; kifejezett cél a „vérfrissítés” is és az eddig kevésbé elért csoportok, például a fiatalok megszólítása. Mint mondta, a közösségi terek új szellemben történő menedzselése és – nemzetközi jó gyakorlatok alapján – a könyvtári hálózattal való jobb együttműködés is jellemzi az új struktúrát. Ezt Papp László polgármester azzal egészítette ki, hogy a DMK-nak gyűjtőintézményként nagyon sok feladata volt, ezek egy részét átvette a Méliusz-könyvtár és a Déri Múzeum. Az új központi intézmény, a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. (új nevén DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.) jobban koncentrál a szakfeladatokra és költséghatékonyabban működhet.

Gulácsi Anna Ilona azt is szóvá tette, hogy bár annak idején a DK támogatta Puskás István kinevezését, eddig csalódtak a tevékenységében; „nem érzékelhető a kulturális élet felpezsdülése, nem látszik keze nyoma ezen a területen”. Szerinte az sem szerencsés, hogy neve a tárgyalt, sokak számára „érthetetlen és vitatott” átszervezéshez kapcsolódik. A polgármester megjegyezte, a DMK dolgozói értik és elfogadják az átalakítás szükségességét. Azt kérte a képviselőtől, vegye figyelembe, hogy március óta a járvány miatt sajátos helyzet van, melyben igen nehéz felpezsdíteni a kulturális életet. Még így is, nyáron, amikor kicsit enyhébb időszaka volt a járványnak, rendezvényeket tartottak a városban, nem ürültek ki a kulturális terek, a virágkarnevál megtartásához megtalálták az optimális megoldást. Puskás István felsorolta, mely programok fűződnek a nevéhez az idei kínálatból, köztük például az a Lighthouse-fényművészet, mely országos viszonylatban is kiemelkedő.

Az előterjesztést végül 28 igen és 2 nem szavazattal fogadták el.

SzT

Az előterjesztés

Finisben a közművelődés átszervezése

A Debreceni Művelődési Központ (DMK) jogutód nélküli megszüntetése számos olyan kisebb-nagyobb változtatással jár, melyekről a csütörtöki testületi ülésen határoztak a képviselők.

A közgyűlés idén júliusban döntött a közművelődési és a könyvtári feladatellátás átszervezéséről, és kinyilvánította azon szándékát, hogy a DMK-t, mint költségvetési szervet 2020. december 31-el megszünteti, és feladatait átadja a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. (DISZ) részére közfeladat-ellátási, valamint továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel. Az átszervezés két szakaszban alakítja át a város közművelődési feladatait, úgy, hogy a város kulturális alapellátása nem sérül.

Első lépésként megtörtént a közművelődési feladatok összehangolása a könyvtári szolgáltatásokkal, a közművelődéshez szorosan nem kötődő feladatok elvonása a DMK-tól, valamint – a hatékonyabb ingatlangazdálkodás érdekében – az ingatlanok átcsoportosítása a DMK és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár között.

Második lépésben (a csütörtöki döntés értelmében) a közművelődési alapszolgáltatások újraszervezése történik úgy, hogy a közművelődési intézmény feladatait az önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság fogja ellátni, és emellett nagyobb hangsúlyt kapnak a nonprofit szervezetekkel, valamint az egyházakkal kötött közművelődési megállapodások, amelyek elsősorban közösségi színterek működtetésére irányulnak. Továbbra is a legfontosabb cél a kulturális alapellátás városi szintű összehangolása a még meglévő párhuzamosságok megszüntetésével olyan módon, hogy az ellátatlan településrészeken is elérhetők legyenek az alapszolgáltatások – hangsúlyozza a javaslat.

A DMK megszüntetésével a közművelődési alapszolgáltatásokat az önkormányzat az átalakított DISZ-en keresztül biztosítja. Mint a dokumentumban áll, a törvény nem ismeri a jogutóddal történő megszűnésnek azt az esetét, amikor a megszüntetett költségvetési szerv feladatait nem egy másik költségvetési szerv, hanem gazdasági társaság látja el, eszerint tehát a DISZ nem tekinthető a DMK jogutódjának. Ugyanakkor a jogutód nélkül megszüntetett költségvetési szerv kötelezettségeinek teljesítéséért a kijelölt szerv felel, ami lehetővé teszi, hogy a DISZ mégiscsak „kvázi jogutódként” folytassa a DMK által ellátott közfeladatot.

A DISZ közfeladat-ellátáshoz kapcsolódó eredményességi mutatói az elmúlt években igazolták, hogy a nonprofit gazdasági társasági forma keretében a magas színvonalú közfeladatellátás mellett is lehet növelni a saját bevételi forrás arányát a kiadáshoz képest. Mindehhez finanszírozási oldalról kedvező feltételeket teremt, hogy a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvény értelmében megyeszékhely megyei jogú városok esetében a közművelődési feladatok támogatása 2021. január 1-től 950 forint/fő összegre emelkedik az idei 495 forint/fő összegről.

A DISZ nevet is vált: DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, rövidített cégneve DEMKI Nonprofit Kft. lesz.

2020. szeptember 14-ig a DMK közalkalmazottai nyilatkoztak a munkáltatói ajánlatok elfogadásáról. Az átvétel időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek átszállnak az átadó munkáltatóról az átvevő munkáltatóra, ezáltal azon munkavállalókat, akik 2020. december 31-én munkaviszonyban állnak a DMK-ban, a DISZ köteles továbbfoglalkoztatni – hangsúlyozza az előterjesztés. Jelenleg a DISZ átlagos állományi létszáma 10 fő, melyből 2 fő fizikai, 8 fő szellemi foglalkozású; január 1-től a létszám 26 álláshellyel nő, így álláshelyeinek száma 36 lesz, melyből 19 szakmai, 15 üzemeltetési, 2 határozott idejű (pályázatos) álláshely.

A megnövekedett feladatellátásra és munkaszervezésre tekintettel a DISZ ügyvezetője, Halász Dániel János alapbérét január 1-től bruttó 700 ezer forint/hó összegben állapították meg.

A DMK jogutód nélküli megszüntetésére tekintettel Jantyik Zsolt István igazgatói munkaköre 2020. december 31. napjával megszűnik, munkaviszonya azonban nem, az január 1-től a DEMKI Nonprofit Kft.-vel fog fennállni.

2021. január 1-től a DISZ ingyenes hasznosításába kerül a jelenleg a DMK vagyonkezelésében lévő, Nagy-Gál István utca 6. szám alatti ingatlan (Tímárház), a Szent Anna utca 18. szám alatti ingatlan (Belvárosi Alkotóműhely), és a Jerikó utca 17-21. szám alatti ingatlanrész (Újkerti Közösségi Ház).

A törvény alapján a DMK megszüntetésével kapcsolatban a testületi döntés meghozatala előtt az emberi erőforrások minisztere véleményét be kellett szerezni. A miniszter az átszervezést támogatja.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában