közös akció

2020.10.19. 13:37

Ismét gyűjtik a csokikat a nehéz helyzetben lévő gyerekeknek

Adni jó, szeretve lenni jó – ezzel a szlogennel várják a felajánlásokat a kezdeményezés önkéntesei.

Fotó: Kiss Annamarie

A Bihari Állami Gondozottak Egyesülete, a Debreceni Karitatív Testület, a CS.A.K. Design Kör Egyesület és a Szivárvány az Esőben Alapítvány közös szervezésében hétfő délelőtt hivatalosan is megnyíltak a csokigyűjtő akció urnái a Csapó utcai bevásárlóközpontban.

A jótékonysági kezdeményezés sajtótájékoztatóján részt vett Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni CS.A.K. Design Kör Egyesület elnöke, Nagy Zsolt, a Nagykonyha Kft. gazdasági vezetője, Gyöngyösi Péter, a Szivárvány az Esőben Alapítvány elnöke, valamint Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnöke. A Dance Universe Tánccsoport Egyesület nyári hangulatot idéző táncbemutatója után Átányi Ajtony, a bevásárlóközpont igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Buzás Lajos beszélt a kezdeményezés legfontosabb tudnivalóiról. Mint elmondta, az egyesület tizenhárom éve igyekszik egyengetni az állami gondozásban, lakásotthonokban és nevelőszülőknél elhelyezett fiatalok mindennapjait, Hozzáfűzte: számuk Hajdú-Biharban meghaladja az 1600-at, számukra immár kilenc éve gyűjtenek csokoládét a karácsonyi ünnepek előtt.

– Mindig csatlakoznak hozzánk új partnerek, akiknek segítségével tavaly például csaknem háromezer gyereknek okozhattunk örömöt, köztük a Partium területén állami gondozásban élőknek is nyolcszáz tábla édességet tudtunk eljuttatni az egyik helyi keresztény egyetem segítségével – emlékeztetett a BAGE elnöke, aki szerint ezeknek a fiataloknak az életét jelentősen megnehezítette a vírushelyzet, mivel gyerekek nem hagyhatják el a lakásotthonokat.

Új segítők, régi szogások

Porkoláb Gyöngyi kiemelte: a csokigyűjtő akció évről évre érik és formálódik, ami az együttműködés és a közösség szempontjából is fontos, továbbá arra is rámutatott, hogy országosan csaknem nyolcezer gyerek kerül évente nevelőszülői hálózatba. A szakember kiemelte a nevelőszülők munkájának jelentőségét, majd végül úgy fogalmazott: reményei szerint a csokigyűjtő kezdeményezés ebben az évben az „Adni jó, szeretve lenni jó” szellemében telik majd. Nagy Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy évek óta partnerei az egyesületnek és szerencsésnek tartja, hogy a nehéz helyzet ellenére a csokigyűjtő akció rendszeresen megvalósulhat. Az üzletember kitért arra is, hogy legyen az városi vagy civil kezdeményezés; amikor csak tehetik, csatlakoznak határon innen és túl a hátrányos helyzetű gyerekek támogatásához.

A kezdeményezés ötletgazdája, Buzás Lajos végezetül új partnerüket, Gyöngyösi Pétert, a Szivárvány Az Esőben Alapítvány vezetőjét mutatta be, aki összegzésképp elmondta: fontos, hogy együttműködjenek más társadalmi szervezetekkel, mert úgy sikeresebbek lehetnek, mint egyedül. A beszédek után Búzás Lajos megjegyezte: újra csatlakoznak a debreceni középiskolások a BAGE-gyűjtéshez. A 2020-as kampány első diákjai a Szent Bazil-iskola tanulói voltak, akik a sajtótájékoztató után elsőként helyezték el a finomságokat a felállított gyűjtődobozba.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában