Büszke rájuk

2020.10.21. 21:11

Debrecen utcáin még ma is láthatóak a földesi mester munkái

Egykoron Debrecen központjában több helyen is Papp Imre Lajos és brigádja rakta le a térkövezetet.

Fotó: Péter Imre

Úgy stílusban, mint alakban és színben is napjainkban bőséges a térkőválaszték. Szebbnél szebb színekben, többféle vastagságban, négyzet, téglalap és hullám alakban szépíthetik az építkezők otthonaik udvarát, a települések köztereit. A térkövezés legfontosabb szereplője a mester, aki a kövekből szakszerűen elrendezi a kijelölt területet, kialakítja a tükröt, a megrendelt burkolat alapját. Sok mester büszke a térkövezésére, évek múltán is emlékezik nagyobb munkáira. Így van ezzel a Földesen élő Papp Imre Lajos is, aki évtizedeket töltött a térkövezők világában. Kézügyességét sok munkája dicséri hazánk számos településén, így Debrecen több sétálóutcáján is.

Németországban is kövezett

– A rendszerváltozásig a helyi téesz építőbrigádjának dolgozója voltam, majd közel öt évig Németországban térköveztem. Idős szüleim és családom hívó szavára aztán hazajöttem, és egy debreceni építőcégnél helyezkedtem el. Falunk térkőépítő mestereinek mindig jó híre volt. Az én időmben innen három brigád is dolgozott Debrecenben. A Széchenyi utcától a Bikáig, a Piac utca több részén, de a Jégcsarnok előtt is mi köveztünk. De dolgoztunk Villányban egy nagy borospincénél, Gödöllőn, az egyetemnél, Tokaj térségében a Degenfeld-kastély udvarán, Vásárhelyen autópálya-mérnökségen is. Kézügyességet feltételez munkánk, melyet szeretni kell.

Fotó: Péter Imre

– Mi igyekeztünk odafigyelő, pontos munkát végezni mindig. Betartottuk a technológiát, a földmunkák, a sóder­ágykészítés és a betonozás szabályait. Odafigyeltünk, hogy ne nedves, hanem inkább száraz legyen a fugázáshoz használt homok, mert ekkor könnyen besöpörhettük a térkövek hézagait. A besöprés után a kimaradt homokot összetakarítottuk a burkolat felszínéről, és következett a burkolat munkagépes elegyenlítése, bevibrálása gumilapos vibrátorral. A gumilapokat a színes térkövek miatt használtuk, mert azok könnyen megsérülhettek. 10-20 nap múlva a fugázást és a burkolat besöprését megismételtük, mert a burkolat az első hetekben még tovább ülepszik, és a térkövek közéből hiányzó homok pótlása nélkül könnyebben kimozdulhatnak a kövek a helyükről. Arról nem is beszélve, hogy nem is néz ki jól, amikor 2-3 centiméteres magasságban hiányzik a térkövek közül a homok.

Emlékeztetnek a kövek

– Munkánkat mindig nézelődők hada kísérte. Voltak tanácsadók, de kételkedők is. A város vezetői is gyakran megszemlélték munkánkat. Emlékszem, a Széchenyi úti gyógyszertár előtt a színes köröket raktam, amikor egy idős néni fogadást ajánlott. Nem jól raktuk le a köveket, ő a 30 centiméteres követ segítség nélkül ki tudja venni. Hangosan fogadkozott, hogy két kezével kiemel egy már bevibrált térkövet. Havi fizetésemet ajánlottam fel neki, ha kiemeli. Persze, hogy eltekintett a fogadástól, de a kővel sem próbálkozott… Ezt a történetet mindig elmondom feleségemnek és unokáimnak, amikor ezen a helyen sétálunk, és látjuk, hogy még ma is épek a kövek. A brigádunk által térkövezett terek, utcák képeit ma számos újságcikk, Debrecen városát bemutató könyv is őrzi.

Péter Imre

A fiával együtt dolgozott

Papp Imre Lajos 77 éves. Hetvenéves koráig építette, kövezte a települések tereit, útjait. És a saját háza udvara is térkőbemutató tér lehetne. A felesége boldogságára az egész udvara ugyanis térkővel burkolt. Színes kövek emlékeztetnek az egykori kövezőmunkára, melyet Imre fiával készítettek. Nyugdíjasként leánya és két fia, öt unokája boldogságában él feleségével. Nem unalmas idős élete, hiszen Imre fia háza most épül az egykori szülői ház udvarán, a lábszomszédban. Csak halkan jegyezte meg beszélgetésünk zárásaként, hogy szeretne ő is addig családja körében élni, mint édesapja, aki két hónappal századik születésnapja előtt hagyta itt a földi létet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában