A kinyíló ajtó bosszúsága

2020.10.21. 07:30

Csiki-csuki mindennap a villamoson

A DKV előtt is ismertek a CAF-járművek utastéri ajtajainak működési problémái; dolgoznak a javításon.

A pályarekonstrukciós munkálatok végeztével üzemkezdettől újra közlekednek a villamosok Debrecenben. 20200817 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

Fotó: Napló-archív

A CAF villamosokon utazók rendszeresen tapasztalhatják, hogy a járművek egy-egy ajtaja indulás előtt – mikor a többi ajtó már bezárult – újra és újra kinyílik, miközben láthatóan semmi nincs az útjában, és néha csak sokadik próbálkozásra tudja végül becsukni a vezető, néhány sietősebb utas bosszúságára.

– A járművek utastéri ajtajainak működési problémái társaságunk előtt is ismertek – jelezte a DKV, amikor a hibajelenség okairól, javításának lehetőségéről érdeklődött a Napló. A rendellenességet a járművezetők is jelezték, a műszaki ellenőrzések alkalmával is tapasztalták a szakemberek, s az utasoktól szintén érkezett róla észrevétel – derült ki Nagy Annamária kommunikációs és marketingvezető válaszából.

Átvették a gyártótól

A CAF Urbos 3 típusú villamosok 2014 februárjától közlekednek az 1-es és 2-es villamosvonalakon – idézte fel a DKV illetékese, rámutatva: tekintettel arra, hogy a menetrend szerinti forgalomban a járműveknek minden ajtaja minden megállóhelyen kinyílik és bezáródik, a szerkezeti egységek közül a villamosok egyik legjobban igénybe vett berendezései.

– A CAF Urbos 3 típusú villamosjárművekre az ausztriai IFE GmbH-nál gyártott utastéri ajtókat építettek be. Eddig az ajtók beállítását a gyártómű végezte. Az ajtók működés-ellenőrzési, beállítási, karbantartási és javítási folyamatainak gyártóműtől történt átvétele társaságunknál ebben az évben fejeződött be. Ennek folyamán a szakembereink egy része megszerezte azokat a szerelési és informatikai ismereteket, amelyekkel az utastéri ajtók üzemben tartását és karbantartását a gyártói követelmények szerint el tudják végezni – engedett bepillantást a háttérbe Nagy Annamária. – Mindezek mellett megegyeztünk a tartalék alkatrészek biztosításának folyamatáról és feltételeiről is, valamint rendelkezésünkre állnak az ajtók IT-vezérlését végző szoftverek diagnosztikai ellenőrzésének a feltételei is – tette hozzá.

– Az utastéri ajtók ellenőrzése, mechanikai és szoftveres beállítása, valamint a szükséges javításuk folyamatosan történik, terveink szerint a következő év első negyedévének végéig valamennyi ajtó felülvizsgálatát, beállítását és javítását el fogják végezni a szakembereink – hangsúlyozta Nagy Annamária.

Fábián György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában