50. évforduló

2020.09.01. 17:53

Volt, ahol rendhagyó keretek közt, diákok nélkül zajlott le a tanévnyitó

Kedden ünnepélyes centrumszintű évnyitót tartott a Debreceni Szakképzési Centrum a Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban.

Fotó: Matey István

Az iskola idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, ennek okán volt tanárok is részt vettek az évnyitón. Az esemény kezdéseként az iskola diákja, Taskó Zoltán szavalta el Weöres Sándor: Tíz lépcső című versét az ünnepi beszédek előtt. – Különleges, nehéz évet zártunk tavaly – kezdte felszólalását Hámori Éva Judit, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója.

Erős kapocs

Elmondta, az előző évben sok szülő vált tanárrá a karanténhelyzet miatt, és ezért az áldozatos munkáért köszönet illeti őket. – Köszönet illeti a tanárokat is, akik egy eddig soha nem tapasztalt kihívást úgy próbáltak megoldani, hogy rajtuk is sokszoros teher volt – hangsúlyozta Hámori Éva Judit. Hozzátette, őszintén hiszi, hogy tanárok és szülők között olyan kapcsolat épült, amely nagyon sokáig erős és igaz marad. A fiatalokkal kapcsolatban kifejtette, ők a jövő, amikor a járvány már csak emlék lesz a könyvek lapjain. – Tanárok és szülők nevében mögöttük állunk – emelte ki a főigazgató. Fontos, hogy a diákokat élmények érjék, mert ezek tudják erősíteni az összetartozás érzését. Az eseményen Mátravölgyi Attila, az iskola tanulója olvasott fel az iskola névadójának, Baross Gábornak az életéről és a munkásságáról.

Fotó: Matey István

Biztató jelen

A felolvasás után az iskola címzetes igazgatója, Szondi Jenő köszöntötte a megjelenteket. – Ilyenkor illik felidézni a régi elődeinket és egy kisebb önvizsgálatot is tartani – mondta. Beszédében egy 100 évvel ezelőtti igazgató éves beszámolóját idézte, és érdekes párhuzamot vont az iskola akkori helyzete, illetve a mai állapotok között. – Az iskolai ünnepek közül talán az egyik legcsodálatosabb a tanévnyitó ünnepség – emelte ki a címzetes igazgató. Hozzátette, mindig izgalommal töltötte el őket ez az időszak, azonban ez most félelemmel is vegyül a járványhelyzet miatt. Az ünnepségen Borbély Zoltán igazgató adott át díjat az iskola két nyugdíjazott oktatójának, Számel Pálnak és Császár Józsefnek a szakoktatásban való, kiemelkedő több évtizedes sikeres és áldozatos munkájukért. A díjátadás után az igazgató megnyitotta a tanévet. Ünnepi beszédében ismertette a DSZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium patinás múltját, valamint jelenét. Elmondta, a jubileumi tanévben a nappali képzésben mintegy 700 tanuló 27 osztályban, a felnőttoktatásban több mint 110 tanuló 6 osztályban, a kollégiumban pedig 400 tanuló kezdi meg az évet.

Fotó: Matey István

GCs

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában