a helyszínen jártunk

2020.09.05. 14:46

Kézműves portékák egész sorát vonultatják fel a belvárosban

A város apraja-nagyja kilátogatott a Mesterségek ünnepére a megújult Dósa nádor térre szombat kora délután.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

A regionális népművészeti találkozón kicsik és nagyok egyaránt nézelődtek és válogattak a portékák között, melyekből volt bőven. A kirakodóvásárral egy időben több kísérő program is helyet kapott a repertoárban: mesterség-bemutatók, játszóház, különböző népművészeti előadások. Hiába szeptembert írunk, őszi időjárásnak nyoma sincs, nyárias meleg idő jellemezte a hétvége első napját, a vásáron a látogatók kalapban, napszemüvegben, hűsítőkkel a kezükben érkeztek. Olyan kézműves termékekkel találkozhattak, amelyek szorosan kapcsolódnak a magyar hagyományokhoz. Kézzel készített ékszerek, csipkék, fonott kosarak, kések, szőnyegek és édességek várták a kíváncsiskodókat. A mesterek nem csak bemutatták alkotásaikat, szívesen el is árultak azoknak készítési fortélyait.

Népművészeti motívumok

A mézeskalács a mai napig slágernek számít, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint azok a vásárlók, akik Juhászné Hidvégi Edit mézeskalács-készítő standja előtt sorakoztak. Éppen ezért a mestert kérdeztük: mennyire fontos, hogy a fiatalokkal megszerettessük a kézzel készített termékeket?

„Két okból is elengedhetetlen, egyrészt nagyon hasznos, kreatív időtöltés, ami akár egyéb területen is fejleszthető őket, illetve a hagyományőrzés.”

– Nélkülözhetetlen, hogy továbbadjuk azokat a gyökereket, amelyeket mi magunk is megörököltünk. Ha körbenézünk az ittlévő standokon, akkor láthatjuk, hogy minden alkotáson megjelenik valamiféle alapmotívum, amelyek a magyarság népművészeti motívumai – nem engedhetjük, hogy ezeket valaha is homály fedje – fogalmazott a Naplónak a mézeskalács-készítő.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában