Oktatás

2020.09.12. 14:12

Iskolát szenteltek és tornacsarnokot avattak Debrecenben – fotókkal

Kívül-belül megszépült a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában működő Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola.

Fotó: Kiss Annamarie

Kocsis Fülöp ünnepélyes keretek között megszentelte a belső felújításon átesett Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola épületét szombaton délelőtt. Az érsek-metropolita továbbá megáldotta az iskola udvarán felépült, szintén Szent Efrém nevét viselő vadonatúj tornacsarnokot. A létesítmény a mindennapos testnevelés mellett a DEAC Kosárlabda Akadémia utánpótlás bázisaként funkcionál majd. A beruházás költségvetése 1,1 milliárd forint, melynek 70 százaléka társasági adó (TAO) támogatás, a fennmaradó részt a Hajdúdorogi Főegyházmegye, mint az iskola fenntartója fedezte. A megszentelés után Kocsis Fülöp rövid beszédet tartott, melynek során elmondta, hogy az épületek megszentelése nem más, mint Jézus vendégül látása, ami az egyházon keresztül valósul meg.

A tornaterem és iskola falaira rajzolt négy keresztet megkente szentelt olajjal, és közben imádságot mondott. Az épület belső felújítása elodázhatatlan volt, s pályázati forrás híján a Hajdúdorogi Főegyházmegye saját erejéből oldotta meg ezt a feladatot több mint 200 millió forintból. A felújítás révén a kórus története során először kapott megfelelő próbatermet, és lehetővé vált egy kápolna kialakítása is. A megújult tantermek, folyosók, irodák a gyermekek és munkatársak számára otthonos, korszerű környezetet biztosítanak.

Zakeus példája

Kocsis Fülöp számos imát elmondott az eseményen, és szentelt vízzel meghintette a helyiségeket. – Az elhangzott evangéliumok arról beszélnek, hogy Zakeus látni akarta Jézust, majd fára mászás közben betért az ő országába. A megszentelés nem más, mint Jézusnak a vendégfogadása – közölte az atya. – A sportcsarnoknál állva az evangéliumnak egy másik mozzanatára figyeltem fel, amit véleményem szerint igen fontos kiemelni – kezdte részletezni. – Ez a sportlétesítmény ügyességre, erőnlétre, elszántságra és kitartásra készteti a gyerekeket, hiszen a sport által egy ember fejlődik és felemelkedik. Az egész iskola azt akarja, hogy minél magasabbra emelkedjenek a diákok, nem másokat legyőzve, hanem saját magukat fejlesztve – hangsúlyozta.

Az eddig megkezdett és megvalósított utánpótlás nevelési programok hatására Debrecenben egyre több gyermek választja a kosárlabdát, létszámuk az elmúlt három évben megduplázódott. A sportlétesítmény egyszerre szolgál a DEAC utánpótlás bázisaként, másfelől az iskola diákjai is egy korszerű sportlétesítményt vehetnek birtokukba, amiben különféle rendezvények és tömegsport események bonyolíthatók le.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában