kötelező a maszk

2020.09.22. 12:06

Életbe léptek az új intézkedések az állomásokon, de még nem mindenki tudott róla

Van, aki a peronon is elővigyázatos, és akad, aki a váróteremben sem védi az arcát.

Fotó: Matey István

Az új kormányrendelet értelmében szeptember 21-től mindkét távolsági közlekedési mód esetében immár nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azokon az állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz hordani, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik – jelentette be a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A Napló hétfőn délelőtt utánajárt, miként realizálódtak a szabályozás első napján az új megkötések. Mindkét úti célunkon, a Nagyállomáson és a távolsági buszállomáson is azt tapasztaltuk, hogy a biztonságos várakozást a debreceniek és a városba érkezők nagy része vagy nem tartja fontosnak, vagy még nem értesült a kötelező, szabályos maszkhasználatról. Azok, akik az előírásoknak megfelelően a váróhelyeket orrot és szájat eltakaró maszkban vették igénybe, javarészt idősek vagy kisgyermekkel utazók voltak, közülük néhányan a hírekben, mások a Volánbusz közösségi oldalán olvastak a változásról. A távolsági autóbuszok vezetői az új szigorítások első napján szabályosan várták a megállóban felszálló utasokat a fülkében, sőt, példa volt arra is, a sofőr maga tájékoztatta a felszállókat a szigorításokról.

A Volánbusz Zrt. a széles körű tájékoztatás céljából a közösségi médiában is figyelmeztette a közönséget, így a vállalat Facebook-oldalán olvasható, hogy a szigorítás a hatodik életévét be nem töltött gyermekek kivételével mindenkire vonatkozik.

A vasúttársaság és a Volánbusz minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot.

 

Kettőn áll a vásár

A közlemény kitér arra is, hogy a szigorúbb intézkedések értelmében a száj és az orr eltakarásához a sál vagy kendő a továbbiakban nem megfelelő, valamint az utazás közben az orrot és szájat folyamatosan eltakaró orvosi vagy munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot kötelezően hordani kell.

Szintén hétfőtől már nemcsak a járműveken, hanem minden olyan helyiségben, amelyben vonatra vagy buszra várakoznak az utasok, kötelezően viselni kell a maszkot

– hívja fel a figyelmet a legfrissebb, szeptember 21-től érvényes tájékoztató.

A debreceni buszpályaudvaron a Napló hétfő délelőtti ottjártakor a takarító személyzet vette csak komolyan az óvintézkedéseket. A váróteremben, felmosás közben egyikük elmondta, hogy naponta két alkalommal, a reggeli és a délutáni órákban teljes körű fertőtlenítést végeznek az épületben, de mindez hiába, ha az utazóközönség nem vigyáz sem saját maga, sem környezete egészségére. Csakugyan, a jegypénztárnál és a beltéri pihenőhelyen is azt tapasztaltuk, hogy inkább kézben, fülön és állon viselik a maszkot. Ha valaki azonban sajtos pogácsát szeretne beszerezni a Külső vásártéri minipékségben, jobb, ha előre felkészül, a helyi eladónő ugyanis a legszigorúbb fegyelemmel tartja és tartatja be mind a szociális távolságtartást, mind az arc és az orr teljes eltakarását az éhes vásárlókkal.

Menetjegyünk is bánhatja

A közleményben figyelmeztettek arra is, hogy a szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy az utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen.

Mint írják, a vasúttársaság és a Volánbusz továbbra is arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, és lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentésére jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus lehetőségeket, például a MÁV-applikáció használatát.

Záhony felé indult ugyan, de csak szerencséjének köszönhette menetjegyét néhány debreceni fiatal a Nagyállomás épületében. Az egyetemisták kézben a maszkokkal várakoztak, és a Napló kérdésére elmondták, hogy nem volt tudomásuk a legújabb szigorításról, rövid tájékoztatásunk után viszont felkerültek a fejekre a szükséges eszközök. A peronon egy édesanya két óvodáskorú kislányával várakozott, akik bár nem voltak még hatévesek, fegyelmezetten szuszogtak a virágmintás arctakaró alatt.

Lehet, hogy a szokatlanul gyér forgalom volt az oka, de sem a Nagyállomáson, sem a buszvégállomáson nem találkoztunk illetékessel, aki a gyakorlatban is felügyelné az új intézkedés betartását. Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre csak a buszállomás pékségében éri retorzió azokat, akik felelőtlenül viselkednek.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában