szakértőt kérdeztünk

2020.09.03. 07:30

Az allergia egész évben gondot okozhat

A pollenek mellett a darázs- és méhcsípés is súlyos tünetekkel jár olykor.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Minden évben eljön az az időszak, amikor sok helyen hallani vagy olvasni az allergiaszezonról. Ez legtöbbeket rendszerint a nyár utolsó hónapján érint a parlagfű miatt.

– Allergiaszezon egész évben van, csak mindig más növények okozzák – válaszolta a Napló érdeklődésére Mikáczó Angéla allergológus, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Tüdőgyógyászati Tanszékének tanársegédje. Hozzátette, vannak korai tavaszi, korai és késő nyári pollenek, amelyek szezonálisak. Van egész évben tartó a poratka által okozott allergia, amely állandóan fennáll, és télen a fűtés miatt még fokozódhat is. Az allergológus kiemelte, már a tünetek első jelentkezésekor érdemes orvoshoz fordulni a diagnózis felállítása és a megfelelő terápia miatt. Az aktuális pollenjelentés egyébiránt az interneten is elérhető a már diagnosztizált betegek számára.

Gyakori hajmosás

Mikáczó Angéla-archív

A pollenallergia tünetei közé tartozik az orrdugulás és/vagy orrfolyás, a könnyezés, a szemviszketés, valamint a torokviszketés. Ezek a panaszok főleg allergiás szezonban esetleg akkor is erősödhetnek, amikor nincs jel arra, hogy a környezetben emelkedett lenne az allergén koncentráció. Ilyenkor lehet keresztallergiáról beszélni, amikor bizonyos anyagok képesek utánozni másokat, amelyek allergiás tünetek szájüregben történő megjelenését okozhatják. – Pollenkoncentrációtól is függ az allergiás tünetek erőssége, illetve természetesen az immunrendszer állapotától is – hangsúlyozta Mikáczó Angéla. Utóbbit sok tényező befolyásolhatja, ilyen például a stressz vagy a hormonális változások. Az allergológus kifejtette, a pollennel való találkozás természetes úton is csökkenthető. A haj gyakoribb mosása és az orrnyálkahártyára felvitt kenőcs segítsége megakadályozza a pollen bejutását az orrjáratba. Az allergénnel való találkozást szintén befolyásolja a szellőztetés, valamint a levegőtisztítás.

„Az allergiát komolyan kell venni, körülbelül tíz százalékban átalakulhat alsó légúti betegséggé,”

asztma is kialakulhat az arra fogékony betegeknél, ilyenkor a családban is jellemző ennek jelenléte – emelte ki Mikáczó Angéla.

Sokféle eset

Az allergiát a súlyosságtól és az allergéntől függően kell kezelni. Lehet helyileg ható orrsprével és szemcseppel, de súlyosabb esetekben tablettával is. – Persze ezek tüneti terápiát jelentenek – mondta az allergológus. Megjegyezte, vannak olyan esetek, ahol van lehetőség az allergénhez való hozzászoktatáshoz, ezt nevezik deszenzibilizálásnak, amelynek van nyelv alatti és injekciós formája. Emellett biológiai terápia is szóba jöhet, ha súlyos asztmával szövődik. Ezt a betegek injekciós formában kapják havi rendszerességgel. Mikáczó Angéla kifejtette, hogy a nyár kapcsán mindenképpen említést érdemel a méh- és a darázscsípés-allergia is.

– Ez nem a csípés helyén létrejövő duzzanatot, hanem az egész szervezetet érintő, súlyos, akár a keringés összeomlásához és légzésleállásához vezető reakciót jelenti – állapította meg az allergológus. Ha a csípést követően a beteg légzése nehezítetté válik vagy a teljes testfelületen jelentkező kiütés, bőrpír keletkezik, akkor sürgősségi ellátás szükséges. Az allergológus továbbá elmondta, hogy az allergia diagnosztikájában is elérhető a molekuláris vizsgálat. – Ezt azokban az esetekben használjuk, ha a beteg sok pollenre vagy ételre allergiás, a keresztreakciók kiszűrésére – tette hozzá. Ez azonban még államilag nem finanszírozott, így a betegnek kell fizetnie a vizsgálatot.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában