fegyelmezettek a debreceniek

2020.09.09. 07:30

A rendőrség is figyeli, van-e maszk a piacozókon

A vírus elleni eredményes védekezés érdekében a debreceni élelmiszerpiacokon az árusoknak és a vásárlóknak is kötelező a szájat és az orrot elfedő eszköz viselése. Ennek betartását a Debreceni Közterület Felügyelet ellenőrzi, amely úgy tapasztalta, hogy az árusok és a vevők elenyésző részét kell figyelmeztetni a használatra.

20200902 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Újra kötelező a maszkhasználat a piacokon mint az üzletekben.

Fotó: Kiss Annamarie

A vírus elleni eredményes védekezés érdekében az önkormányzat úgy döntött, hogy augusztus 27-től a debreceni élelmiszerpiacokon az árusoknak és a vásárlóknak is egyaránt kötelező a szájat és az orrot teljes egészében elfedő eszköz (maszk, kendő, sál) viselése.

A rendelkezés betartását az élelmiszerpiacok üzemeltetője, a Debreceni Közterület Felügyelet ellenőrzi, s a rendelkezés visszavonásig érvényes. Az önkormányzat kéri a vásárlókat, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében a maszkviselési kötelezettséget tartsák be.

Fotó: Vass Attila

A Zsibin is ajánlott

A mindennapi ügyintézés, jövés-menés közben azt figyelhetjük meg, hogy sajnos, az élet bármelyik területén igen vegyes szokások jellemzik a maszkviselést.

Az üzletekben például sokszor az eladóknak és a rendészeknek is csak a szájukat takarja, vagy még azt se. A pultoknál és a pénztáraknál időnként óriási a tömeg, és szinte senki se vigyáz a távolságtartásra.

A Napló munkatársa vonaton is azt tapasztalta, hogy az utasok közül alig volt valakin maszk, és a kalauznak is a nyakán lógott. Egy fiatalember akkor tette fel a maszkot, amikor látta, hogy megy a kalauz – más még akkor se. Megjelent az új divat is: a „fülre akasztott maszk”. A piacokra vonatkozó szabály betartásának tapasztalatairól a Napló a Debreceni Közterület Felügyelet piaci osztályvezetőjét kérdezte.

Komoly megterhelés

Dr. Ónadi János arra hívta fel a figyelmet, hogy az üzemeltetésükben lévő élelmiszerpiacokon az augusztus 27-i nyitás óta kell viselni szájat és orrot eltakaró maszkot vagy sálat; használatuk a virágpiacon és a Zsibogóban ajánlott.

– Tapasztalataink szerint a vásárlók 95 százaléka az intézkedés bevezetését megelőzően is viselt maszkot. Az intézkedés bevezetése óta folyamatosan ellenőrzik a piacon munkatársaink, a biztonsági szolgálat és sok esetben a rendőrség is a rendelkezés betartását – hangsúlyozta a szakember. – Mind az árusok, mind a vásárlók elenyésző részét kell figyelmeztetni a használatra, amely általában feledékenységnek köszönhető, és a figyelmeztetést követően azonnal felveszik az eszközt. Amennyiben ez nem történik meg, felkérjük a kedves vásárlót, hogy hagyja el a piac területét, aminek eleget tesznek.

Fotó: Kiss Annamarie

Az osztályvezető rámutatott: munkatársainál korlátozottan van egyszer használatos maszk, szükség esetén a vevőt kisegítik. Ónadi János kitért arra is, hogy kétségtelenül vannak olyanok, akik nem előírásszerűen viselik a maszkot, őket szintén figyelmeztetik. A szakember ugyanakkor úgy fogalmazott: – Megjegyezni kívánom, hogy 8–12 órán keresztül mind az árusoknak, mind a munkatársaimnak komoly megterhelést jelent a maszk viselése, de ez az ő és a vásárlók biztonságát szolgálja.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában