életet menthet

2020.09.17. 16:54

A koraszülöttek mentését szolgálja az új készülék

Nélkülözhetetlen, innovatív lélegeztetőgépet adtak át Debrecenben.

MP

Fotó: Molnár Péter

Az átadott, kompakt lélegeztetőgép olyan alapvető életmentő műszer, amely a kritikus állapotú koraszülöttek és csecsemők ellátásában nyújt segítséget a jövőben. A hat és félmillió forint értékű eszköz beszerzését egymillió forinttal a Schaeffler debreceni kirendeltsége támogatta, ötmillió forintot pedig az Országos Mentőszolgálat központi alapítványa biztosított.

Fotó: Molnár Péter

A tapasztalatok szerint a koraszülött rohamkocsi kihasználása a régióban igencsak terhes: a tavalyi évben mintegy huszonötezer kilométert tett meg, és csaknem ötszáz újszülötten, kritikus állapotú csecsemőn, koraszülötten segítettek a szakemberek. A mentések számát ebben az esetben a helyszíni szülések, valamint az intézmények közötti úgynevezett őrzőszállítások jelentik.

A legmodernebb eszköz

„Az elmúlt időszakban a lélegeztető műszerek folyamatosan megújultak, így nagy öröm, hogy most a legkorszerűbb eszközcsaládból kikerült koraszülött transzport lélegeztetőgépet tudtuk beszerezni. Ez a mintegy hat kilogrammos műszer rendkívül mobilis, nem igényel sűrített oxigént a használata, hiszen képes azt a levegőből koncentrálni.”

– Ezen túl olyan speciális üzemmódokat is képes biztosítani, amely a kritikus állapotú, sokszor éretlen tüdejű újszülötteknek, koraszülötteknek akár rövid transzportidő alatt is óriási segítséget jelent – tájékoztatott Dr. Korcsmáros Ferenc az alapvető műszer hivatalos átadóján. Az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója hangsúlyozta: mindennek a későbbi túlélési, és az életminőség szempontjából kiemelkedő jelentősége van. – A lélegeztetőgép előnye továbbá, hogy bár a koraszülött mentést segíti elsősorban, de amennyiben szükséges, akkor a felnőtt lélegeztetésre is alkalmazható – mondta.

Fotó: Molnár Péter

Közösen könnyebb

Az eseményen Szabó Péter, az eszköz beszerzését segítő FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgató elmondta: bízik benne, hogy több cég támogatja a jövőben a koraszülöttmentést.

– Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy ezek a mentőautók a legmodernebb eszközökkel legyenek felszerelve. Minden évben a társadalmi felelősségvállalás keretén belül nyújtunk támogatást, az idei esztendőben közös egyeztetés alapján született meg ez a döntés. Húsz éve vagyunk jelen Debrecenben, és azt hiszem, a város, a régió egyik legnagyobb munkáltatójaként példát kell mutatnunk a segítségnyújtásban – mondta el Szabó Péter.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában