fontos fejlesztés

2020.08.22. 15:12

Vadonatúj kerékpárútszakasz épült a Pallagi út mentén

Végeztek a Pallagi út mentén létesítendő kerékpárút I. ütemének építésével, derül ki a debrecen.hu beszámolójából. A szakasz a Móricz Zsigmond és a Benczúr Gyula utca csomópontjától a közeli gyógyszergyár teherportájáig tart.

Fotó: Miskolczi János / debrecen.hu

A beruházásról Barcsa Lajos alpolgármester tájékoztatta a sajtót a helyszínen augusztus 22-én. Mint azt az alpolgármester elmondta,

a fejlesztés ebben az irányban itt nem áll meg, hiszen a város szeretné a Debrecen 2030 program keretében egészen Pallagig megépíteni a kerékpárutat.

A kiviteli tervek ehhez már megvannak, s az önkormányzat a megfelelő források megteremtésén dolgozik. Debrecen városa elkötelezett a kerékpárutak további fejlesztése tekintetében. Az elkövetkezendő időszak tervei között szerepel például kerékpárút építése a Kishegyesi út mentén. Ez a Határ úti ipari park megközelítését könnyíti majd meg a kerékpárral munkába járni kívánók számára. A keleti városrészben a Wesselényi utcától a Vágóhíd utcán és a Diószegi úton át egészen a Panoráma útig várható új kerékpárút építése. Kismacsra, illetve az Északnyugati Gazdasági Övezet felé is vezet majd bicikliút. A belvárosban pedig a nyugati kiskörút harmadik szakaszával párhuzamosan is lesz majd kerékpározási lehetőség. Mint azt Barcsa Lajos megemlítette, a következő időszakban, a Debrecen 2030 program keretében kerékpárutak építésére – a járulékos költségekkel együtt – összességében közel 3 milliárd forintot kíván költeni a város, s a jelenleg meglévő több mint 80 kilométernyi kerékpárút-hálózatot a belátható jövőben összesen mintegy 28 kilométernyi új bicikliúttal bővíteni.

Fotó: Miskolczi János / debrecen.hu

A Pallagi úti beruházás keretében a Móricz Zsigmond és Benczúr Gyula utca csomópontjától a gyógyszergyár teherportájáig 657 méter hosszban épült kerékpárút. A beruházás bruttó 69.681.517 forintba került, amiből 30.846.073 forint volt pályázati forrás, míg a fennmaradó 38.835.444 forintot az önkormányzat saját forrásából biztosította. A kivitelezési munkák 2020. március 30-án indultak, és augusztus első hetében fejeződtek be.

Nincs megállás

A kerékpárút-szakasz megépítése a kerékpárosok szempontjából máris közelebb hozta Pallagot, ahol a közeljövőben jelentős, a kerékpárosokat érintő fejlesztések kezdődnek. 2018 nyarán jelentették be, hogy fedett kerékpáros körpálya, úgynevezett velodrom épül Debrecenben. A 2020. június 12-én megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány úgy döntött, hogy több lehetséges helyszín közül a pallagi kerül megvalósításra.

A felépülő velodromban elhelyezett pálya egy körének hossza 250 méter. Régiós vagy magasabban rangsorolt nemzetközi versenyek – például világkupa, Európa-bajnokság, világbajnokság – megrendezésére alkalmas, mely 2000-2500 fő befogadására lesz alkalmas, belső atlétikai és labdajátékpálya kialakításával.

A velodrom szomszédságában a Magyar Kerékpáros Szövetség állami forrásból, 400 millió forintból építi meg a Debreceni Kerékpáros Központot, melyben a tervek szerint lesz országúti edzőkör, mountain bike-pálya, oktatópálya, BMX-/triálpark és BMX mobil pumpapálya is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában