lesznek változások

2020.08.07. 14:59

Szigorú szabályokkal tartanak idén gólyatábort a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem vezetősége és Hallgatói Önkormányzata a DEHÖK gólyatábor házirendjét a vírushelyzet miatt szigorú egészségvédelmi szabályokkal kiegészítették.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A biztonságos lebonyolítás érdekében a DEHÖK Gólyatábor idén a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem két, hanem három turnusban, ezen belül turnusonként két, egymástól teljesen elkülönített területen fog zajlani. Így tulajdonképpen idén hat különböző gólyatáborban segítik a szervezők a frissen felvételt nyert hallgatók egyetemi beilleszkedését. A jelenlegi helyzet igencsak megnehezítette a tábor szervezését, így a Debreceni Egyetem vezetősége és a tábor szervezői arra törekednek, hogy a rendezvény a Kormány által előírt rendeleteknek és egészségügyi szabályoknak megfelelően valósuljon meg, hiszen mindenki számára elsődleges szempont a hallgatók és családtagjaik egészségének megőrzése – olvasható a DEHÖK közleményében.

Augusztus 23-26. között az egyik helyszín a Kossuth Lajos Kollégiumok egyes és kettes számú épülete, valamint a két épület által határolt terület. Ezen a területen az Általános Orvostudományi, Egészségügyi, Fogorvostudományi, Gyógyszerésztudományi, Népegészségügyi Karok hallgatói számára kerül megrendezésre a tábor. A másik helyszín a Kossuth Lajos hármas Kollégium épülete és a mögötte elterülő zöld terület, valamint bitumenes sportpálya, ahol a Természettudományi és Technológiai, valamint a Zeneművészeti Kar elsőéves hallgatói kerülnek elhelyezésre. A második turnus augusztus 28-án veszi kezdetét és augusztus 31-ig az egyik helyszínen az Állam- és Jogtudományi, illetve a Műszaki, a másik helyszínen a Bölcsészettudományi Kar gólyái kerülnek a középpontba. A harmadik turnus szeptember 2-5. között kerül megrendezésre, ahol az egyik helyszínen a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, az Informatikai, valamint a Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a másik helyszínen a Gazdaságtudományi Kar leendő hallgatóit várják a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatainak képviselői.

A Kossuth Lajos Kollégiumok épületei elhelyezkedésüknek és egyéb építészeti adottságaiknak köszönhetően teljes mértékben alkalmasak arra, hogy egy időpontban két 500-500 fős gólyatábor úgy kerüljön bennük és a hozzájuk tartozó rendezvénytereken lebonyolításra, hogy a táborokban részt vevők egymással semmilyen formában ne találkozzanak.

A DEHÖK Gólyatábor házirendje a vírus helyzet miatt az alábbi szigorú egészségvédelmi szabályokkal került kiegészítésre:

  • A részt venni szándékozóknak büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk kell arról, hogy a gólyatábor kezdő napját megelőző 14 napban nem tartózkodtak külföldön. Külföldi tartózkodásnak minősül minden határátlépéssel járó tevékenység, abban az esetben is, ha az adott napon belül a jelentkező haza is jött, függetlenül attól, hogy zöld, sárga vagy pirossal jelzett országban járt.
  • A gólyatáborban nem vehet részt olyan személy, akinek az egészségügyi állapota nem teszi ezt lehetővé. A legfontosabb tünet, melynek megléte a táborban való részvételt kizárja: láz.
  • A gólyatáborok turnusonként két egymástól jól elkülönített, elzárt területen kerülnek megrendezésre. A két tábori terület között az átjárás szigorúan tilos.
  • A gólyatábor területén idegen nem tartózkodhat. A táborban csupán az egyetemre felvételt nyert és a gólyatáborba jelentkezett elsőéves hallgatók, a gólyatábor szervezői, valamint a tábort kiszolgáló személyzetek (biztonsági személyzet, egészségügyi szakemberek, technikusok, kollégiumi dolgozók, valamint az étkeztetést biztosító személyzet) vehetnek részt. A gólyatábor ideje alatt a résztvevők a tábort csupán nyomós indokkal hagyhatják el (profi sportolói tevekénységek: verseny, edzés; egészségügyi állapotból adódó rendszeres kezelések; sürgősségi ellátás).
  • A gólyatáborba történő belépés és kilépés során minden esetben szükséges a kézi fertőtlenítés, valamint a non-kontakt készülékekkel történő testhőmérséklet-mérés.
  • A táborok területén több helyszínen biztosítunk fertőtlenítő pontokat (be-, illetve kilépési pontok; rendezvénysátor; étkeztetési helyszínek; kollégiumi épületek).
  • A tábor területén szabad téren nem kötelező a maszkhasználat.
  • A tábor területén ajánlott a maszkhasználat zárt terekben, valamint azon programok esetében, ahol nehezen tartható a javasolt védőtávolság-tartás (1,5 m). A tábor résztvevői számára a szervezők megfelelő számú és minőségű szájmaszkot biztosítanak.
  • A tábor területén, a forgalmas pontok esetében kötelezően tartandó a felfestett jelzésekkel megjelölt 1,5 méteres távolság (regisztráció; étkeztetés).
  • A tábor területén lévő, zenés programoknak is helyt adó, nyitott sátorban összesen 500 fő tartózkodhat. A rendezvényterület ezen részén a zenés programok idején szigorú létszámmérés folyik.
  • Emellett felhívták minden elsőéves hallgató figyelmét, hogy a jelentkezéskor felelősségteljesen járjanak el, így, ha az egy háztartásban élő családtagjaik jártak külföldön a gólyatábort megelőző 14 napon belül, úgy gólyatársaik egészségének megóvása érdekében fontolják meg részvételi szándékukat. A szervezők külön kiemelték a fokozott higiéniás előírások betartását, illetve megkértek mindenkit, aki tömegközlekedéssel érkezik a táborba, hogy az országosan elrendelt egészségügyi előírásokat tartsák be.
  • A gólyatábor szerves része az esti közös szórakozás, így a DEHÖK Gólyatábor szervezői különösképpen figyelmet fordítva erre, felhívták a figyelmet, hogy a táborlakók kerüljék a közvetlen testi érintkezéssel járó üdvözlési megnyilvánulásokat (pl. kézfogás, ölelés, puszi stb.), illetve az esti szórakoztató programok során is mindenki tartsa be a járványügyi normákat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában