kevesebb a bérvadász

2020.08.07. 19:33

Nehéz helyzetben vannak a vadászok

Minden évben több száz bérvadász látogat Magyarországra, most azonban a vírushelyzet alatt alig érkeznek.

20200622 Csákánydoroszló A vadgazdálkodók terveit is átírta a koronavírus-járvány: az őzbakszezon a megyében is jóformán külföldi vendégvadászok nélkül telt. A vasi vadászoknak jövő február végéig még több mint 14 ezer vaddisznót kell kilőniük. Képen: Dóczi Gyula, a Pinkamente Vadásztársaság hivatásos vadásza a magaslesen Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

– A magyar fizetőképes kereslet jóval szerényebb, mint a külföldi bérvadászoké, akik nem mernek bejönni az országba a vírushelyzet miatt, így a hazaiak nem tudják pótolni az árbevétel-elmaradást, attól a bevételtől elesünk – jelentette ki a Naplónak Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Vadászkamara elnöke. Hozzátette, gyakorlatilag a nulla felé tendál a vaddisznó, az őzek iránti külföldi kereslet pedig szinte teljesen visszaesett. Az elnök kiemelte, hogy az anyagi nehézségek miatt kevesebb lesz a mesterséges tenyésztés, a vadkibocsátás, és a társas vadászatok bevétele is szerényebb lesz. Forgács Barna mindezeken túl betekintést nyújtott egy vadász mindennapjaiba, tennivalóiba, és beszélt arról is, mennyi felelősség hárul rájuk. A vadászok feladata például a vendégvadászok kísérete és a vérmintavétel is.

Nehéz helyzetben

Nemcsak az egészségügyben vagy az oktatásban, hanem a vadászatban is rendkívüli helyzet van, ami a nemzetgazdaság más ágazatait is terheli az összes hátrányos következménnyel. – A koronavírust megelőzte az afrikai sertéspestis megjelenése a vaddisznóknál, amely ellen hatékony védekezési módot dolgoztunk ki, hatalmas fegyelem mellett – válaszolta a Napló kérdésére Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Vadászkamara elnöke.

– Lassan azt lehet mondani, hogy a vége felé közeledünk. A koronavírusban azonban végeláthatatlanul benne vagyunk, így korlátozottabbak voltak az elmúlt időszakban a vadászati lehetőségek, jelentős bevételek maradtak el, a vendégvadászok nem mertek bejönni az országba. Jelenleg az őznél üzekedési időszak van, ami napjainkban a tetőfokra ért, de sajnálatos módon elmaradnak a nagyobb pénzt hozó, erre az alkalomra érkező vadászok látogatásai is. A magyar fizetőképes kereslet szerényebb, így ők nem tudják azt az árbevételt pótolni, amitől elesünk – mondta.

Anyagi nehézségek

Forgács Barna kiemelte, hogy a vaddisznó iránti érdeklődés gyakorlatilag a nulla felé tendál, az őzek iránti külföldi érdeklődés teljesen visszaesett. – Fizetnünk kell a vadőr bérét, a területet, valamint vadkárelhárítást szükséges végeznünk, és ezek az intézkedések roppant költségesek. Csökken az apróvad, a nyúl, a fácán mennyisége, a fogoly pedig már a kipusztulás szélén van. Kevesebb lesz a mesterséges tenyésztés, a vadkibocsátás, így várhatóan az őszi társas vadászatok bevétele is szerényebb lesz, így összességében nagyon komoly anyagi nehézségekkel kell szembenézni – emelte ki. – Az elejtett vadnak (őz) a húsát eladjuk. Egy megfelelően kiépített felvásárlóhálózat van erre, bár jelenleg nagyon alacsony a felvásárlási ára – hangsúlyozta. – A vadászvendég el is viheti a húst, de a legnagyobb érték minden esetben az elejtett vad trófeája. Az őzagancs értéke pár százezer forinttól másfél millióig terjedhet – mutatott rá.

Megtudtuk, egy vadásznak rengeteg teendője van, hiszen amellett, hogy a vadföldeket műveli, pótolnia kell a vizet és élelmet az állatok számára, valamint mindennap be kell járnia a terület egy részét, hogy nincs-e károsítás, vadkár vagy elhullott állat. – A vendégvadászok kísérete, az elejtett vad kizsigerelése, vérmintavétel, valamint az állategészségügyi hatósággal való kapcsolattartás is mind egy vadász feladata. Ha egy elhullott vaddisznót találunk, a GPS-koordináták alapján jelenteni kell és elszállítani a megsemmisítőbe. Ha a vendégvadász trófeás vadat lő, a trófeát is a vadász feladata elkészíteni.

Szezon van éppen

– A vaddisznót lehet és kell is lőni, de a húsát nem szabad felhasználni, meg kell semmisíteni. Az állam a vadásztársaságnak az ebből eredő károkat megtéríti, ebből is van árbevételünk, de nem úgy, mint a korábbi módon, mikor a vendég fizetett a húsért és a kilövésért is egyaránt. Az őznek most van a szezonja, szeptembertől kezdődik a szarvas kilövési lehetőség, majd ez­után következik a nyúl, fácán és vadkacsa szezonja, amelyekből lehet majd valamennyi pénzt csinálni. Minél kevesebb beáramló jövedelme van egy társaságnak, annál kevesebb vadat tud kibocsájtani – hívta fel rá a figyelmet. – A vad számára optimális körülmény, ahol erdős egységek találhatóak, jó mezőgazdasági terület van, és található víz is, a legjobb természetes vízfolyás közelében. Jellemző, hogy Hajdú-Bihar megyében is egyre inkább jönnek fel a szarvasok, amennyiben ilyen feltételeket találnak maguknak – fogalmazott az elnök.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában