a világháló csillagai

2020.08.17. 11:37

Mennyire lehet veszélyes a TikTok?

A videómegosztónak világszerte jelenleg több mint egymilliárd felhasználója van, és ez folyamatosan nő.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Szinte nincs olyan tini, aki ne nézné, vagy készítene videókat a TikTok nevű közösségi oldalra. A Napló által megkérdezett szakértő szerint a siker abban rejlik, hogy a fiatalok szeretik a gyorsan elérhető, szórakoztató videókat, ezt kínálja a TikTok. – Sok a népszerű dalra készített táncos videó a felületen, ami arra sarkallja a fiatalokat, hogy a saját verziójukat is elkészítsék, így gyorsan megsokszorozódik az eredetileg létrehozott tartalom – fejtette ki lapunknak Klausz Melinda közösségimédia-szakértő.

Nem mindig látnak rá a szülők

Az alkalmazás főleg a 18 év alattiak körében népszerű, és a legtöbb TikTok-sztárt is ez a korosztály adja. – A legtöbb szülőnek nincs szerepe abban, hogy gyermekük népszerűvé válik a platformon, hiszen sokan nem is tudják, hogy fent vannak TikTokon, amelynek a világát nem ismerik, nem értik – válaszolt a szülők felelősségének kérdésére a szakértő. Kifejtette, ritkább esetben előfordul, hogy a szülő csinál sztárt a gyerekéből. Meglátása szerint ez nem szerencsés, mivel nem feltétlenül a gyermek akaratát tükrözi. – Az sem jó, ha a szülő nincs tisztában a felületen rejlő veszélyekkel, ideértve az adathalászatot, az internetes zaklatást és az internetes pedofíliát. Ebben az esetben nem tudja felkészíteni a gyermeket, hogy milyen hatások érhetik, valamint hogy mit kell tennie ilyen helyzetben – világított rá a szakértő. Megjegyezte, az adatvédelem az internethasználatkor nagyon fontos, de a legtöbben csak akkor foglalkoznak ezzel, amikor a megelőzhető baj már bekövetkezett. Szerinte a legpraktikusabb megoldás, ha posztolás előtt mindenki végiggondolja, hogy az adott tartalom 5 év múlva is vállalható lesz-e.

Sokan nem tartják veszélyesnek a TikTokot, miközben az amerikai és világsajtó az elmúlt időszakban attól volt hangos, hogy a felhasználók adatai a kínai alkalmazáshoz kerülhetnek. A problémát abban látják, hogy az információk így az ázsiai ország nemzetbiztonsági szerveihez is eljuthatnak. Vannak azonban arra vonatkozó spekulációk is, miszerint az amerikai elnök, Donald Trump nem betiltani szeretné az alkalmazást, csupán hazai tulajdonban szeretné látni azt. A videómegosztó nemrég türelmi időt kapott, hogy olyan partnert találjon, amely biztosítja az amerikai törvényeknek való megfelelést.

Nem az a lényeg, hogy kié

Klausz Melinda úgy látja, nem az a fontos, hogy kinek a tulajdonában van egy közösségimédia-felület, hiszen valakinek úgyis szolgáltatunk adatokat. – A lényeg a megelőzésen van, továbbá hogy később ne tudjanak visszaélni a tartalmainkkal, ne legyünk zsarolhatók vagy megszégyeníthetők velük – összegezte.

Könnyedén sztárrá válhat bárki

Az influenszer szerint a TikTok azért népszerű a fiatalabbak körében, mert ezzel könnyen kitűnhetnek.

Illés Tamarának az Instagramon több mint 10 ezer, míg TikTokon 4500 követője és csaknem 50 ezer kedvelése van. A 19 éves debreceni lány elmondta, szerinte a hazai felhasználók nagy részét nem foglalkoztatják az alkalmazást övező botrányok.

Sok emberhez eljuthat

– Szerintem a TikTok népszerűsége abban rejlik, hogy így könnyen és bárki híres lehet. Az alkalmazás úgy működik, hogy ha valaki kitesz egy érdekes tartalmat, akkor az akár több százezer emberhez is eljuthat – mondta a Naplónak Tamara, akinek szintén van olyan videója, amit már kis híján 300 ezren néztek meg. – A fiatalabb korosztályban sokan szeretnének valahogy kitűnni, a TikTok pedig jó platform erre – tette hozzá. A 19 éves debreceni lány Instagramon vált népszerűvé, a TikTokot nemrég kezdte el használni. – Korábban úgy gondoltam, hogy túl idős vagyok ehhez. Azonban a karantén alatti unalom miatt, és mivel a barátnőim már használták, én is feltelepítettem az alkalmazást, és elkezdtem rá videókat feltölteni – idézte fel a kezdeteket.

Tamara elmondta, egy jól sikerült kép pár nap alatt is hozhat több ezer
követőt
Fotó: Tóth Betti-archív

Sok múlik a véletlenen

Tamara elmondta, nem építette tudatosan a követőbázisát, sok múlik a véletlenen is. – Az Instagramon volt, hogy feltöltöttem egy képet, és napok alatt kétezerrel ugrott meg a követőim száma. Érdekes, mert azok a képek, amikről viszont úgy gondolom, hogy sikeresek lesznek, nem mindig érik el a várt számokat. A TikTok egy kicsit máshogy működik. Ennél elég követni a trendeket, vagy kreatívnak lenni. Az alkalmazás a feltöltött videókat ajánlja a felhasználóknak, így azok könnyebben juthatnak el másokhoz – fejtette ki Tamara, aki bár magát influenszernek vallja, tudja, hogy a követőivel még nem tartozik a legnagyobbakhoz. – Körülbelül 7000 instagramos követőnél kezdtek el a cégek megkeresni, hogy mutassam be a termékeiket. Ekkor éreztem először, hogy ez komolyabb is lehet sima posztolásnál. Elsődlegesen ezen a felületen vagyok jelen, TikTokra pedig akkor töltök fel videót, ha támad egy kreatív ötletem. Ezeknél van, hogy a családom is segít, hiszen a szüleim is ismerik az alkalmazást – osztotta meg lapunkkal.

A TikTokot Indiában betiltották, és adatvédelmi aggályok miatt nemrég Amerika is hasonló lépésre szánta el magát. Tamara úgy véli, itthon keveseket foglalkoztatnak ezek a hírek. – Követem a fejleményeket, de engem nem igazán foglalkoztatnak ezek a felvetések. A TikTok használata nálam hobbi, így bár lehet, kicsit szomorú lennék, ha itthon is megszüntetnék, de annyira nem érintene mélyen, mint ha az Instagrammal történne hasonló. Abba azért már több munkát öltem – mondta nevetve Tamara.

SZG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában