Antiszociális „új városfoglalók”

2020.08.24. 07:30

Köztéri szélmalomharc Debrecen szívében

A normális élet kereteit tisztelő többséggel és a közrenddel, köztisztasággal mit sem törődve, télen-nyáron, reggeltől estig betöltik, szennyezik a cívisváros leg­frekventáltabb helyeit is azok az ápolatlan személyek, akik a padokon bandáznak, alszanak, párzanak, ürítenek, alkoholizálnak és szemetelnek.

Fotó: Vass Attila

A megyeszékhely legfrekventáltabb helyein, a Kossuth téren, Csapó-sarkon és -korzón, éttermi teraszok mellett, boltoknál, szökőkutaknál is régóta és a nyári csúcsidőben is mindennapos a sokakban ellenszenvet kiváltó, megbotránkoztató csoportok jelenléte:

a padokon fekszenek, szemetelnek, káromkodnak, a közterületeken fürdenek, szükségleteiket végzik, s kéregetve inzultálják a járókelőket. Ugyanez zajlik buszmegállókban is, melyeket használni se tudnak azok, akik fizetnek a közlekedésért.

A többség érdekében

Miként lehetséges ez, s a közterület-felügyelet hogyan és milyen eszközökkel lép fel az ilyen magatartás ellen a szabálytisztelő többség védelme és a város tisztasága érdekében? – kérdezte a Napló a Debreceni Közterület Felügyelettől. Tőzsér Gyula hatósági osztályvezető emlékeztetett: a felügyelet feladatát a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény határozza meg.

Eszerint a felügyeletnek többek között feladata: a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése; a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, szankcionálása; közreműködés a közterület, az épített és természeti környezet védelmében, a társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság a közrend, az önkormányzati vagyon védelmében, valamint a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében.

Italozók borral és eldobált flakonokkal a Bocskai téri iskolánál | Fotó: Vass Attila

Ha a felügyelő a közterületeken köztisztasági szabálysértés, csendháborítás, tiltott közterületen történő szeszes­ital-fogyasztás, koldulás szabálysértés elkövetését észleli, az elkövetőjével szemben a vonatkozó 2012. évi II. törvény alapján helyszíni bírságot szabhat ki, ha a feltételei fennállnak.

Tilos feküdni a padon

Ha a kiszabás feltételei nem állnak fenn, akkor szabálysértési feljelentést tesz a felügyelő a szabálysértés elkövetőjével szemben az illetékes Debreceni Rendőrkapitányságon. A Naplónak adott válasz felhívja a figyelmet arra is, hogy a debreceni önkormányzat közgyűlésének a város közterületének tisztán tartásáról és a zöldterületek védelméről szóló 29/2010. (VII. 14.) önkormányzati rendelete alapján

tilos a közterületi bútorzaton feküdni, arra felállni, valamint azt beszennyezni is.

Rendeltetésellenes használat

Ha a hajléktalan a közterületi bútort nem a rendeltetésének megfelelően használja, arra lefekszik, nem szabálysértést követ el. A 29/2010. önkormányzati rendelet alapján tilos a zöldterületen a játszóterek berendezéseit és a közterületi bútorzatot rendeltetésellenesen használni, azokra lefeküdni, felállni, és ezeket bármilyen módon beszennyezni. A fentiek alapján tehát az a személy, aki a közterületi bútorzatra lefekszik, az a padot rendeltetésellenesen használja.

Két foglalt pad a Déri téren | Fotó: Vass Attila

Több mint 2000 esetben

Azzal a személlyel szemben, aki a közterületi padokon fekszik, a közterület-felügyelő figyelmeztetést alkalmazhat, illetve felszólítja a tilalom megszegőjét, hogy a padot rendeltetésének megfelelően használja.

A Napló megtudta: 2020-ban eddig a közterület-felügyelők 433 esetben koldulás, 44 esetben csendháborítás, 235 esetben szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megsértése, 250 esetben köztisztasági szabálysértés elkövetése miatt intézkedtek. 81 esetben az úttesten, járművek között közlekedő, a járművek vezetőitől kéregető személyek akadályozták a gépjárművek biztonságos közlekedését, akik cselekményükkel megvalósították a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést.

A felügyelők összesen 1043 alkalommal intézkedtek főleg hajléktalan személyekkel szemben.

Vass Attila

Borítókép: a minapi látvány nem szokatlan, mégis sokkoló – minden padon tanyát vert valaki a debreceni Aranybika előtti szökőkútnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában