Tünetek és kezelés

2020.08.31. 13:38

Immunhiány a koronavírus-járvány idején – videóval

A primer immunhiány kezelési lehetőségeiről, illetve a járványhelyzet miatt megváltozott ellátási rendszerről is szó volt a Gyermekgyógyászati Klinika szombati előadás-sorozatán. A programot a fertőzésveszély miatt online követhették az érdeklődők.

Fotó: unideb.hu

A primer immunhiány az immunrendszer működése szempontjából fontos gének hiányára vagy hibás működésére vezethető vissza. Veleszületett, többnyire öröklődő állapot, több mint kétszáz fajtája ismert. Tünetei lehetnek például a krónikus, visszatérő fülgyulladás vagy bakteriális arcüreggyulladás, egy éven belül négy vagy több bakteriális fertőzés, visszatérő, mélyen elhelyezkedő tályogok. Az első tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

A DE KK Gyermekgyógyászati Klinika évtizedek óta centruma az immunhiányos betegek diagnosztikájának és kezelésének. Az intézményben jelenleg tizenöt gyermek kap rendszeres kezelést, és évente száz-százötven beteget vizsgálnak ki immunhiányos állapot gyanúja miatt.

– A klinikán ma már számos ritka immunhiányos állapot genetikai vizsgálatára is lehetőség van a Laboratóriumi Medicina Intézet Klinikai Genetikai tanszékével együttműködve. Tervezzük a gyermekkori ritka betegségek divíziójának létrehozását, melynek egyik kiemelt területe a ritka immunológiai betegségek molekuláris genetikai vizsgálata. Mindez lehetőséget adhat új, innovatív terápiás lehetőségek bevezetésére – ismertette Szabó Tamás, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója egy szombati online előadás-sorozaton.

A MIBE-n más 2020? – Primer Immunhiány a Covid-19 járvány árnyékában című rendezvényen a Debreceni Egyetem szakemberei az interneten keresztül tájékoztatták az érdeklődőket az immunhiányos állapotról, a kezelési lehetőségekről és arról, a koronavírus-járvány milyen változásokat hozott az ellátásban.

– A biztonságos betegellátást szem előtt tartva a járványhelyzetben át kellett gondolni a betegutakat. Elsők között vezettük be a pretriázst, az előszűrést, mely lehetővé tette a légúti fertőzéses tünetekkel érkező betegek elkülönített ellátását és a magas rizikójú, immunhiányos betegek elkülönített elhelyezését. Optimalizáltuk az előjegyzési rendszert, így megszűnt a zsúfoltság a várókban – mondta bevezető előadásában Szabó Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika megbízott igazgatója, habilitált egyetemi docense.

A szombati rendezvényen a gyermekek kezelési lehetőségei mellett a primer immunhiányos felnőttek ellátásáról is hallhattak az érdeklődők. A programon a Debreceni Egyetem szakemberei közül Káposzta Rita, a Gyermekgyógyászati Intézet egyetemi docense, az immunhiányos betegek ellátását koordináló szakrendelés vezetője, Reiger Zsolt, a Gyermekgyógyászati Intézet szakorvosa és Griger Zoltán, a Belgyógyászati Intézet adjunktusa tartott előadást. Az orvosok a rendezvény végén az online hallgatóság kérdéseire is válaszoltak.

Az augusztus 29-ei előadás-sorozatot a Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület szervezte, és közösségi oldalukon élőben közvetítették, amelyet több százan kísértek figyelemmel az egész országból. A 2010-ben Debrecenben alakult országos szervezet célja a betegek érdekképviselete mellett az ismeretterjesztés, és az, hogy az érintettek minden információt megkapjanak betegségükről, valamint a kezelési lehetőségekről.

Borítókép: Szabó Tamás, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában