Még több támogatás

2020.08.24. 14:03

Tanévkezdés: komoly segítséget kapnak a rászorulók Debrecenben

Több mint háromszáz kisdiák kap tanszert idén a Debreceni Karitatív Testület koordinálásával.

Fotó: Matey István

A járványhelyzet miatt ebben az évben különösen megterhelő a családok számára az iskolakezdés, így a Debreceni Karitatív Testület tanszergyűjtési akciója nagyobb segítséget nyújthat a rászorulóknak, mint az előző esztendőkben.

A kezdeményezés részleteiről hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatót Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke, Pósán László országgyűlési képviselő, valamint Hetei József képviselő, a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola intézményvezetője.

Személyre szabott segítség

Széles Diána elsőként arra emlékeztetett, hogy a testület ötéves fennállása óta minden évben augusztus 1. és 31. között szervezi meg tanszergyűjtését a gondozó családokban nevelkedő diákok számára, ám ebben az évben a járvány miatt még több bajbajutottak száma. Kiemelte: a városi segélyalapból egészítették ki annak a százhatvan önkéntesnek a munkáját, akik a nyár utolsó hónapjában Debrecen három bevásárlóközpontjában végeztek tanszergyűjtést. – Ezeken a pontokon mindenki annyival járulhatott hozzá a rászorulók támogatásához, amennyivel tudott, így volt, aki egy tollat vagy füzetet adományozott, ezért önkénteseink állítottak össze a személyre szabott csomagokat aszerint, hogy melyik családnak mire van leginkább szüksége – fogalmazott a Széles Diána. A testület társelnöke kitért arra is, hogy a segélyalapból 800 ezer forintot utaltak erre a célra, így az előzetesen igényt benyújtók közül háromszáz diákot tudtak támogatni a 2020/2021-es tanév megkezdésében.

Az alpolgármester kifejtette: a város széles összefogására vall az önkéntesek egyre növekvő száma, amit kiemelten bizonyít az is, hogy egykori gondozottak is részt vettek az idei tanszergyűjtésben. – Talán sokan emlékeznek a Váradi családra, akiknek leégett a halápi otthonuk, és most ők is csatlakoztak az önkénteseinkhez – jegyezte meg Széles Diána, végezetül hozzáfűzte: a füzeteket, írószereket, iskolatáskát tartalmazó csomagokat nemcsak összeállítják, hanem ki is szállítják a bajba jutott családoknak.

Kormányzati támogatások

Pósán László országgyűlési képviselő szintén az összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet. – Debrecenben a segítségnyújtásnak régi hagyománya van, ez azonban csak úgy működhet, ha közös múlt és közös értékek is társulnak hozzá – mutatott rá a politikus, majd folytatta: – Ezek a kezdeményezések, de még a nagyobbak sem váltják meg a világot, viszont óriási segítséget jelentenek a bajbajutottaknak csakúgy, mint a kormányzati támogatások. Pósán László kiemelte a közoktatásban részt vevők számára biztosított ingyenes tankönyveket, a családtámogatási rendszer kialakítását, valamint a közétkeztetés támogatásának növekedő spektrumát. Hetei József végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy pedagógusként is megerősíti a Debreceni Karitatív Testület tanszergyűjtési akciójának jelentőségét, személyesen tapasztalja ugyanis, milyen nehéz helyzetben vannak a családok ebben az időszakban.

A sajtóeseményen Bakos László ikerleányai, Sztella és Boglárka vehették át az iskolakezdéshez szükséges eszközökkel megrakott iskolatáskákat. A büszke édesapa röviden elmondta, hogy 25 éve dolgozik ápolóként az egészségügyben, ezért is különösen büszke arra, hogy a későbbiekben Sztella lánya orvosként, Boglárka pedig ápolóként szeretne dolgozni.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában