kamu árajánlatkérés

2020.07.13. 10:49

Visszaéltek az egyetem nevével

Ismeretlen személy vagy személyek a Debreceni Egyetem nevét és arculati elemeit felhasználva küldtek vírusos mellékletet tartalmazó emailt számos magyarországi címre.

Fotó: Hajdú-Online-archív

Az egyetem Informatikai Biztonsági Központja kivizsgálta az esetet, és értesítette az érintetteket a szükséges teendőkről – olvasható az unideb.hu-n.

Több intézményi partner jelezte az elmúlt napokban, hogy a Debreceni Egyetem nevében, az intézmény logóját, arculati elemeit felhasználva kártékony mellékletet tartalmazó emailt juttattak el a számukra. Az ügyben azonnal vizsgálatot indított a Debreceni Egyetem Informatikai Biztonsági Központja. Megállapították, hogy az intézmény informatikai rendszere és felhasználói nem kapcsolhatók a támadáshoz.

- Egy korszerű feladóhamisítási technológiával egy létező egyetemi cím nevében küldték ki az árajánlatkérésnek álcázott levelet, amely egy mérgezett mellékletet tartalmazott. Ezt megnyitva egy trójai típusú vírus települt a címzettek számítógépére. A támadás egy németországi IP-címről érkezett, azonban vélhetően azt is csak a támadás indítására fertőzték meg az elkövetők – tájékoztatott Tóth Attila, a Debreceni Egyetem Informatikai Biztonsági Központjának vezetője. A szakember hozzátette: a feladóhamisítás ellen alkalmazott technológiák nem zárják ki 100 százalékosan annak a lehetőségét, hogy mások látszólag az egyetem nevében küldhessenek ki email üzeneteket, így a legfontosabb a tudatos felhasználói magatartás.

Gyanús egy levél: ha ismeretlen feladótól, komolytalan névről érkezik, ha ismert a cég, de nem a megszokott formában, vagy a korábbitól eltérő stílusban íródott. Ha nincs, vagy túl általános, vagy különös a megszólítás. Ha magyartalan, sok furcsa nyelvezetű mondatot, helyesírási hibát, illetve ha olyan elemeket tartalmaz, amelyek egyáltalán nem megszokottak az adott kontextusban, ha nagyon erőszakos, és mindenképpen arra akarja rávenni a felhasználót, hogy kattintson valahova.

- Fontos, hogy a mellékletet soha ne nyissuk meg, ha a levél a szövegezése alapján gyanús, és használjunk mindig naprakész víruskeresőt. Ebben a levélben például a legtöbb víruskereső szoftver felismerte a fenyegetést – javasolja az Informatikai Biztonsági Központ vezetője.

A vizsgálat lezárását követően az Informatikai Biztonsági Központ munkatársai megtették a szükséges lépéseket, az ügyben érintett partnereket pedig értesítették a szükséges teendőkről. A Debreceni Egyetem a szükséges jogi lépéseket megteszi.

Az ügyben tájékoztatást adott ki a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, mely elérhető a szervezet honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában