lassú javulás

2020.07.10. 09:47

Természetes bomlási folyamatok miatt romolhatott az Ér és a Berettyó vízminősége

Továbbra is harmadik fokú a vízminőség-védelmi készültség az Ér-főcsatornán és a Berettyó folyón.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

– Élőlények nélküli, rendkívül büdös az Ér vize – keresték meg szerkesztőségünket a pocsajiak. Mint arról korábban a Naplóban és a Hajdú Online-on már hírt adtunk,

a Romániából érkező folyócska vizét a feltételezések szerint egy, az országhatár túloldalán lévő sertéstelepről származó trágya szennyezi.

Lassan javul a vízminőség

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) a Napló kérdésére megerősítette korábbi információját, hogy a Románia területéről érkezett szennyeződés miatt az Éren június 30-án 14 órától, míg a Berettyón július 1-én 18 órától van érvényben III. fokú vízminőség-védelmi készültség. A TIVIZIG munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a szennyeződés terjedését, helyszíni méréseket és vízminőségi mintavételeket végeznek kilenc szelvényben. A Berettyón emellett a vízhozam növelése érdekében romániai vízügyi társszervük a berettyószéplaki tározóból megnövelt vízleadással is segítette a védekezést. Az Éren, a Zsinórdűlői-hídnál, a készültség elrendelésekor telepített merülőfalat a TIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának munkatársai július 2-án áthelyezték a Berettyóra, a pocsaji gátőrház közelében kialakított vízminőség-védelmi helyre.

A legfrissebb mérések alapján a víz oxigénháztartásában lassú javulás tapasztalható az Éren és a Berettyón is. Jelentős halpusztulást nem észleltek.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A román vízügyi igazgatási szervek közben arról adtak tájékoztatást, hogy a laboratóriumi vizsgálataik nem igazolták azt a korábbi feltételezést, hogy állati eredetű hígtrágyaszennyezés történt.

Azt valószínűsítik, hogy a vízi növényzet oxigénhiányos természetes bomlási folyamataiból származik a vízminőség romlása.

Ezt támasztják alá a TIVIZIG laborvizsgálati eredményei is, amelyek az Ér magyarországi szakaszán, valamint a Berettyón a víz oxigénháztartásánál és foszfortartalmánál mutattak kedvezőtlen értékeket. Romániai vízügyi szakemberek arról tájékoztatták az igazgatóságot, hogy az Éren Székelyhíd térségéig észlelhető még a szennyeződés, az a fölötti szakaszról már tisztább víz érkezik.

Ez alapján még több napig tarthat a kedvezőtlen helyzet az Éren és a Berettyón.

KZS

Borítóképünk a pocsaji gátőrháznál található merülőfalnál készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában