színek jelölik az országokat

2020.07.15. 11:17

Sokan utaznának, de félnek, nem jutnak haza

Nem mindegy, hogy repülővel, autóval vagy autóbusszal szeretnénk külföldre menni.

20200115 Budapest Átadták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasmólóját szerdán, ahol a diszkont légitársaságok utasai kényelmesen várakozhatnak, amíg beszállhatnak repülőgépeikbe; ezzel egy időben az eddigi, kényelmetlen bádogvárost pedig elkezdi lebontani a repülőtér üzemeltetője. Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet

Fotó: Magyar Nemzet-archív

Vannak, akik a veszélyhelyzet korlátozásainak enyhítésével külföldön pihenték ki az elmúlt időszak fáradalmait, míg mások tartanak attól, hogy egy váratlan intézkedés következtében nem tudnak hazajutni egy határon túli nyaralásról. A koronavírus külföldről hazánkba történő bejutásának veszélye miatt pirossal jelöli a súlyosan, sárgával a kevésbé súlyosan, zölddel pedig az alacsony fertőzöttségű európai országokat a kormány.

Számos óvintézkedés van érvényben
Fotó: Világgazdaság-archív

– Az eltérő színek eltérő szabályokat jelentenek. A legjobb az, ha zöld színű jelzést kapott egy ország, mert akkor repülővel korlátozás nélkül lehet odautazni, ilyen most az uniós országok nagy része, a népszerű üdülőhelyek közül Görögország, Horvátország és Olaszország – mondta el a Naplónak Jónás Ibolya, az egyik debreceni utazási iroda vezetője. Autóval vagy autóbusszal történő utazáskor más a helyzet. – Ebben az esetben a hazaérkezést követően két lehetősége van az utasnak: vagy 14 napot tölt karanténban, vagy hazaérkezését követően két negatív Covid-19-tesztet kell felmutatnia. A két teszt elkészítése között minimum 48 órának el kell telnie – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy bár az elmúlt időszakban az enyhített korlátozásoknak köszönhetően megnőtt az utazási kedv, a kikapcsolódni vágyókban most is nagy a bizonytalanság. – Egy normál nyári időszakhoz képest óriási a visszaesés a foglalások tekintetében, hiszen az emberek tartanak attól, hogy a külföldi tartózkodásuk alatt vezetnek be karantént, illetve az is előfordul, hogy a munkahely jelent akadályt – derült ki.

Sokan visszamondják

– Többe kerülne a koronavírusteszt elvégzése, mint a szálláshely, ezért sokan visszamondják a foglalt utazásukat – mondta a szakember. Kiemelte: az emberek gyakran nincsenek tisztában az érvényes korlátozásokkal, sok téves információ kering az interneten, emiatt kérdésekkel fordulnak az utazási irodákhoz a nyaralni vágyók. – Szerdánként hoznak új kormányzati döntést, jelenleg még nem különböztetik meg, hogy tranzitutasról van-e szó, vagy sem. Bulgária és Görögország ilyen szempontból biztonságos, de sokan inkább a lemondás mellett voksolnak – tette hozzá Jónás Ibolya.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában