közös kikapcsolódás

2020.07.31. 14:01

Rászorulók szolgálatában a Vekeri-tavi nyári táborban

Hátrányos helyzetű családoknak rendeztek programokat a héten a Dorkász Kempingben.

20200729 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Hátrányos helyzetű családok művészetterápiás tábora Dorkász Szolgálat Alapítvány szervezésében. képen: Ineke Ruiter, holland művészetterapeuta

Fotó: Matey István

A bajbajutottak, nehéz sorsú embertársaink megsegítése mindig alapvető kell legyen mindenkinek. Különösen fontos ez most napjainkban, amikor egy vírus tombol szerte a világban. A segítség alapvető, mégis sok esetben elmarad. Éppen ezért a Napló szerdán ellátogatott a Dorkász Szolgálat Alapítvány telephelyére, ahol betekintést nyerhetett abba, hogyan és milyen módszerekkel segítenek itt a rászorulókon.

Az alapítvány táborai már a múlt héten elkezdődtek: július 20. és 24. között fogyatékkal élőket fogadtak, július 27. és 31. között pedig hátrányos helyzetű családok kerültek előtérbe. Velük a negyedik éve Magyarországra látogató Ineke Ruiter táborvezető művészetterapeuta foglalkozik ezen a héten.

Fotó: Matey István

Fizikai és lelki segítség

A Dorkász Szolgálat Alapítvány telephelye Debrecen-Erdős­pusztán található. A gyönyörű környezetben lévő pihenőközpont 5,5 hektáron terül el, ahol sok lehetőség nyílik táborozásra, sportolásra vagy konferenciák rendezésére elsősorban egyházi csoportoknak és hátrányos helyzetű embereknek. – Idősekkel foglalkozunk, családokkal, gyermekekkel, illetve ruháztatásban, étkeztetésben segítünk, tehát elsősorban a fizikai szükségleteik, másodsorban a lelki szükségleteik betöltésével foglalkozunk – mondta el a Napló érdeklődésére a helyszínen Miskolczy Zsuzsanna programszervező. A Dorkász egy közvetítő szervezet: összeállítanak csomagokat, amelyeket gyülekezeteken keresztül és partnerkapcsolatok révén juttatnak el a rászorulókhoz, ezenkívül táborokat szerveznek.

Izgalmas programok lesznek

A héten a táborvezető evangelizációs jellegű művészetterápiás foglalkozásokat tart, amelyeken a rajz segítségével tudnak a gyerekek elmélyedni a bibliai történetekben. – A rajz nemzetközi nyelv, a rajz nyelvén keresztül meg tudjuk érteni egymást – emelte ki a programszervező, hozzáfűzve: a művészetterápiás foglalkozások mellett lehet sportolni is, de lesznek labdajátékok, vizes játékok, és a gyerekek a medencét is élvezhetik az ottlétük alatt.

A Napló ottjárta előtt nem sokkal foglalta el a második turnus a szálláshelyét. Négy család, nevelőszülők a nevelt gyerekeikkel vesznek részt a foglalkozásokon. Köztük van Udvarhelyi Éva is, aki némileg pontosított az értesüléseinken, hiszen ő két, óvodáskorú nevelt testvérével érkezett a táborba. Elmondta, ő legutóbb még kiskorában volt itt, így erre már sajnos nem emlékszik, de most izgalommal várta ő és a testvérei is az ígéretesnek tűnő programokat.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában