Interjú Tóth József polgármesterrel

2020.07.01. 21:10

Mindent félretéve fogott össze Polgár lakossága

A város első emberét, Tóth Józsefet kérdeztük a vírusveszély utáni helyzetről, a beruházásokról, a tervekről.

Fotó: Kovács Péter

Kezdjük a koronavírus-helyzet kezelésével, amiben rögtön a legelején Polgár országos hírnévre tett szert, hiszen részleges kijárási tilalmat vezetett be a polgármester.

Ez valóban így esett. Januárban hallottuk a híradásokban, hogy messze tőlünk van egy járvány, és nincs ellene védőoltás. Alig telt el néhány hét, a járvány már Észak-Olaszországban volt, és nálunk is egyre többen aggodalmaskodtak. Március 10-én a képviselő-testület rendkívüli ülésen értékelte a helyzetet. Mindenféle előzetes ismeret, tapasztalat nélkül, de jó szándékkal megpróbáltuk mi magunk kezelni a helyzetet, és hoztunk egy intézkedéssort. Az önkormányzati intézményrendszerünkön belül érjük el azt, hogy minél többen vigyázhassanak magukra. Ezt úgy lehetett elérni, hogy az önkormányzatunkkal kapcsolatban lévőknek részleges otthonmaradást írunk elő. Nem gondoltuk, hogy ezt kijárási korlátozásként, tilalomként kommunikálják. A polgárok a döntéseinket megértették és betartották. Ezek után szóltak nekünk, hogy problémásak a lakosság érdekében tett intézkedéseink, és azokat vonjuk vissza. A képviselő-testület tagjaival újraértékeltük a helyzetet, a korábbi döntésünket helyesnek ítéltük, a lakosságtól erőteljes támogatást, együttérzést tapasztaltunk. Majd néhány nap múlva a helyzet meghaladta önmagát, és a kormányfő bejelentette azokat az óvintézkedéseket, amelyeket mi korábban már meghoztunk a lakosság védelme érdekében.

Védelmi, operatív stábot hozott létre Polgár, hogy a vírushelyzet idején vezesse, irányítsa a várost.

Márciusban a veszélyhelyzet fokozódásával kiderült, hogy a képviselő-testület nem ülésezhet és nem hozhat döntéseket, ez a polgármester felelősségévé vált. Úgy gondoltam, és volt még így jó néhány polgármester társam is, hogy önmagunkban nem tudunk olyan okosak lenni, hogy fontos kérdésekben egymagunk döntsünk. Ezért a testület tagjaival tartottam a kapcsolatot, az ő javaslataik figyelembe vételével döntöttem ügyekben. Ugyanakkor létrehoztunk egy, a munkámat segítő szakmai grémiumot, a Polgári Védekezési Stábot, amely minden héten értékelte a történéseket, és a megfelelő információk alapján javaslatot tett a polgármesternek a döntések meghozatalára. A lakosság által elvárt célt, hogy a városban a vírushoz köthető fertőzött, beteg, haláleset ne legyen, elértük. Május végén elmúlt a veszélyhelyzet, megszűnt a stáb.

Mit profitál az elmúlt három hónapból Polgár?

„A polgáriak, ha veszélyhelyzet van, vagy bajban vannak, képesek mindenféle értékrendbeli, vagyoni, pártállásbeli különbséget félretenni és összefogni.”

Azt láttuk, hogy jelentős aggódás és az aggódásból fakadó összefogás és tenni akarás jelent meg. Tucatnyian varrták a maszkokat, az időseknek az ebédkihordásban önkéntesek segítettek, felajánlottak a védekezéshez eszközöket. Volt egy adománygyűjtési akció is, abban mintegy 2,5 millió forint gyűlt össze. Minden döntésben, ami akár kicsit problémás is volt, a képviselő-testület minden tagja, pártállástól függetlenül, egységesen szavazott. Ez adta a magabiztosságot a döntéseinkhez, úgy véltük, hogy amit teszünk, akár feszegetve is a jogszerűség határait, az helyes, az szükséges, az jó az itt élőknek. A polgáriak biztatása, a visszajelzések és az elmúlt napok történései is ezt igazolták vissza.

A településfejlesztési programokra volt-e hatással a vírusveszély? Vegyük sorra a fejlesztéseket.

Bizonyos beruházások megtorpantak. De úgy láttam, hogy a felek akceptálták ezeket a körülményeket, és nem kötbéreztek.

„A vírushelyzet kicsit békésebbé, megértőbbé tette az embereket.”

A legfontosabb beruházásunk, az 524 bekötést és több kilométer szennyvízelvezető-hálózat bővítését jelentő munkánk néhány hetes csúszással zajlik, de őszre befejeződik. A település szennyvízhálózata ezzel szinte teljessé válik. A szociális konyha felújítása pici csúszásban van, de napokon belül használatba lehet venni, az ideiglenes konyhából vissza lehet költözni. A legnagyobb beruházás a Polgár és Tiszaújváros közötti kerékpárút Polgárra eső része. Itt a közbeszerzési eljárás zajlik. A Leader pályázatban a temető kerítésének, ravatalozójának, területének megújítása zajlik, új, 96 blokkos urnafalat építettünk. A városban 13 térfigyelő kamerával bővül a biztonsági rendszer. Készülünk az új uniós költségvetési ciklusára. Ezt a folyamatot a vírusveszély visszavetette.

Milyen fejlesztési terveik vannak?

Ebben a város minden területe érintett. A legfontosabb, a térséget is kiszolgáló, bentlakásos szociális otthon. Aztán az önkormányzati úthálózat rendbetétele. Van egy kidolgozott, de nem nyertes belvízelvezetést bővítő pályázatunk. A városi fürdőnkkel is kezdeni kell valamit. Nem a bővítés, hanem a meglévő állapotok rendbetétele igényel 100 millió forintot. A helyi közgyűjteményi anyag közzététele helyéül szeretnénk megszerezni és rendbe tenni Polgár első emeletes épületét, a Polonkai-házat. Aztán a tankerületek vezetésével egyeztetve szükséges lesz egy többfunkciós sport- és rendezvénycsarnok is.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában