új jövevények

2020.07.30. 11:23

Fiatal emukkal gyarapodott a Debreceni Állatkert

A cívisvárosi intézmény gyűjteménye újabb ausztrál őslakosokkal bővült, miután július 9-én két fiatal emu érkezett hozzájuk Kassa állatkertjéből.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A kis kakas és tojó egyelőre kettesben nevelkedik az Ausztrália-ösvényen található kifutójukban, ahol a látogatók is megtekinthetik őket. Jelenleg négy hónaposak és úgy néznek ki, mint a kifejlett egyedek miniatűr másai; azonban szépen gyarapodnak, és körülbelül egyéves korukra várhatóan elérik majd a felnőttek méretét – olvasható az állatkert közleményében.

Az Ausztrália nagy részén őshonos emu (Dromaius novaehollandiae) 150-190 cm-es magasságával és 30-60 kg-os testtömegével ma Földünk második legnagyobb termetű madara. Zöld növényi részeket, gyümölcsöket és ízeltlábúakat egyaránt elfogyaszt, táplálékának megőrlése érdekében pedig kisebb köveket is lenyel. Szervezete jól alkalmazkodott a százaz sztyeppéken és cserjés vidékeken való élethez, így szükség esetén több napot is kibír víz nélkül. Párban vagy csoportosan él, a költés és az utódnevelés a kakas kizárólagos feladata. E robusztus futómadár az ausztrál élővilág egyik legikonikusabb képviselőjének számít; a kontinensország címerén is szerepel. Az állatkert reményei szerint a jövőben az emuknál is sikeres tojásrakásról és kelésről számolhatnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában