kiképzői szemmel

2020.07.16. 13:06

A kutyáknál a szocializációval kezdődik minden

Maglóczki Tibor kutyakiképző szerint hiába nem függ a kutya taníthatósága a kortól, érdemes minél hamarabb elkezdeni az ebeknél a megfelelő szocializációt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

 

Maglóczki Tibor szerint elengedhetetlen a megfelelő pórázhasználat
Fotó: Maglóczki Tibor-archív

– A gazdának kivétel nélkül be kell kapcsolódnia a tanítás folyamatába, hisz, ha a tanítónak szót fogad az állat, a gazdának nem feltétlen fog – válaszolta a Napló kérdésére Maglóczki Tibor. – Előremutató, hogy az emberek rájöttek arra, hogy ugyanúgy a kistestű állatoknak is szükségük van nevelésre, annak ellenére, hogy az ember a mai világban leginkább kedvencnek tartja a négylábú társát – tette hozzá.

A szocializáció mellett a gazdiknak el kell sajátítani a helyes pórázhasználatot, ami sokszor előrevetíti a jövőt is, így ezt nehéz korrigálni később. – Ki kell ismernie mindenkinek a kutyáját, mivel az állat hamarabb belelát az emberbe – mondta a kutyakiképző. – Olvasni kell a testjeleit, motiválni kell az állatot jutalomfalattal vagy a kedvenc játékkal, ezt követően pedig rá kell venni az alapengedelmességi feladatokra, mint az ülés, állás vagy a helyben maradás – fűzte hozzá.

A legnagyobb tévhit

Alaptalan az, hogy egy kutya gombnyomásra működik és amit a kiképző megtanít vele, azt otthon a gazdának is csinálni fogja. – Annyi emberre hallgat az állat, ahányan foglalkoznak vele, mivel nagyon intelligens teremtés – emelte ki Maglóczki Tibor. – Jó, ha a kutya megszokja, hogy ott van mindenki körülötte a tanulási folyamatnál, de arra kell koncentrálnia, aki vezeti és megfelelően motiválja – hangsúlyozta.

VKF

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában