ifjú zsenik

2020.06.20. 07:30

Fényes jövő áll a fiatal kutatók előtt

Hajdú-bihari tehetségek munkáját is díjazták a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

Fotó: Matey István

A verseny célja, hogy előmozdítsa a fiatal tudósjelöltek együttműködését, és hozzájáruljon az ígéretes ifjú tehetségek fejlődéséhez. A résztvevők figyelmét főként a műszaki- és természettudományok, a technológia és a kutatásfejlesztés területére akarják irányítani. A legtehetségesebb kutatók további nemzetközi versenyeken, szakmai fórumokon, illetve kiállításokon vehetnek részt. – A bírálóbizottság munkájában való közreműködésre elismert tudósokat, akadémikusokat, egyetemi tanárokat és gazdasági szakembereket kértünk fel – nyilatkozta dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke a Naplónak.

„Kreatív, innovatív tanulókat kerestünk, ahol a helyezettek egy éven keresztül ösztöndíjban részesültek, továbbtanulási többletpontokat, illetve kapcsolatépítési lehetőségeket kaptak”

– tette hozzá. – A jövő évi 30. jubileumi versenyre szeretnénk minél több fiatalt és iskolát ösztönözni, kétszer 10 millió forintot ajánlunk fel a legeredményesebb iskolák és tanárok részére, emellett pedig 100 többletpontot kapnak a díjazottak a továbbtanuláshoz, és 12 havi ösztöndíjat – emelte ki Pakucs János.

Pályázatok kavalkádja

Majdnem száz munka érkezett be a felhívásra, amelyek között első helyet ért el Ecsedi Boglárka Hajdúböszörményből, és második helyet a mezőny legfiatalabb díjazott jelentkezője, Nagy Nimród Debrecenből.

– Csodálatos érzéssel tölt el minden évben, hogy nemcsak kiemeljük, de továbbkísérjük a kiválasztott fiatalokat az útjukon – mutatott rá az alapító elnök. – Nagyon nehéz volt a döntés, hisz magas volt a színvonal, és mindig azt akarjuk, hogy a tehetséges gyerekekből alkotó felnőttek legyenek. Ecsedi Boglárka kutatása, ami a Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával címet kapta, egyszerűen fantasztikus megfigyelés. Alkotott egy mesterségesintelligencia-alapú rendszert, ami azért is nagyszerű, mert nem ötleteket vártunk, hanem már meglévő problémákra megoldást, amit ő zseniálisan kivitelezett – emlékezett vissza a szervezőbizottság elnöke.

Felmerülő nehézségek

– A legnagyobb kihívást az jelentette a projekt kivitelezésében, hogy saját adatbázist kellett összeállítani, mivel nyilvános képi adatállomány nem volt elérhető – emlékezett vissza Ecsedi Boglárka. – Számomra a legfőbb nehézséget az jelentette, hogy a tartalmi és formai követelmények korlátjai között, mindenki számára könnyen érthetően megfogalmazzam az általam fejlesztett eszköz működésének elméleti leírását és a gyakorlati megvalósítás részeit – részletezte Nagy Nimród, aki a Fénymikroszkóp sötét-látóteres megvilágításához használható fényszűrő fejlesztése című munkájával ért el helyezést.

Derült égből siker

A két fiatal közül egyikőjük sem számított ekkora elismerésre, így az eredményhirdetés váratlanul érintette őket.

– Reménykedtem a jó helyezésben, mert személy szerint nagyon izgalmasnak tartom a projektemet, és rengeteg pozitív visszajelzést is kaptam, de az első hely megszerzése hatalmas megtiszteltetéssel töltött el – idézte fel Boglárka. – Úgy álltam a dolgokhoz, hogy megteszem azt, ami tőlem telik. Sok dicséretet és elismerő szavakat kaptam, de nem számítottam a második hely elérésére – tudatta Nimród.

Fotó: Matey István

Jövőbeli tervek

Boglárka a kreatív alkotómunka és a stratégiai problémamegoldás ötvözetében szeretne elhelyezkedni később, nemzetközi konferenciákra készül, gyakornoki munkába kezd egy svéd startupnál, a legnagyobb álma pedig, hogy szeretné felépíteni a saját technológiai vállalatát, míg Nimród amellett, hogy részt vesz a Kutatók Éjszakáján, fiatal kora miatt csak a közeljövőben gondolkozik. Céljai között szerepet, hogy részt vegyen minél több fórumon a munkájával. – Nagyon érdeklődő vagyok, épp ezért sokáig tartott, mire eldöntöttem, hogy mivel is szeretnék foglalkozni, és ez még biztosan alakulni, változni is fog a következő években – jelentette ki az első helyezett. – A továbbtanulási terveim nem körvonalazódtak még, vannak ötleteim, melyek szintén a mikroszkóphoz kapcsolódnak, ehhez szükséges néhány eszköz beszerzése, a verseny nyereményösszegét erre szeretném fordítani – tudatta a verseny legfiatalabb résztvevője.

Vámosi Kira

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában