segítségre szorul

2020.06.08. 19:38

December óta küzd a gyógyulásért az ifjú táncos

A polgári származású Horváth Renátó a Miskolci Nemzeti Színház táncművésze, aki egyik pillanatról a másikra lebénult.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

 

Fotó: Horváth Renátó-archív

Renátó tavaly télen minden előzmény nélkül lebénult nyaktól lefelé, ami a rekeszizmát, így a légzését is érintette. Először a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház intenzív osztályán ápolták, ahol lélegeztetőgépen tartották, majd Budapestre került, onnan pedig az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe, ahonnan azonban a járványügyi helyzet miatt hazaküldték.

Ekkor már fél éve nem történt jelentős változás az állapotában, ezért a gyógyulás reményében magánklinikára került. Az itteni kezelés és ellátás költségei azonban nagy összegbe kerülnek hosszútávon, mivel nem tudni, milyen tempóban fog haladni a felépülése. Kozma Attila, a Miskolci Balett vezetője, Farkas Beáta, a Miskolci Nemzeti Színház nemzetközi kapcsolatokért felelős művészeti titkára, Rózsa Krisztián, a színház színművésze és Mohai Cintia, a Miskolci Balett táncművésze sokat beszélgettek a tehetséges fiatal táncostársukról, majd arra gondoltak, segítenek neki.

– Létrehoztunk egy Facebook-csoportot, ahol adományokat gyűjtünk Renátó kezelésére. Néhány nap alatt is szép összeg gyűlt már össze, látszik, hogy nagyon sokan szeretnének segíteni neki. Már tegnap csodálatos mennyiségű pénzadományt küldtek, amit nagyon köszönünk. A pénzt Renátó kezelésére fordítják, és bár pontosan nem tudjuk, hogy mekkora összegre van szükség, folyamatosan várjuk a segítséget, és addig folytatjuk, amíg csak lehet – válaszolta a Boon-nak az egyik ötletgazda, Mohai Cintia. – Sok diagnózis volt a hosszú hónapok során, de egyik sem pontos, nem tudják, hogy mi okozta a bénulást. A legutóbbi és legvalószínűbb álláspont szerint egy vírus miatti gyulladás okozott ödémát a nyakcsigolyájánál, ami olyan idegeket nyom, aminek következményeként nyaktól lefelé lebénult.

A kezelésekről, az állapotáról, hogy mennyi adomány gyűlt össze, hol tart a felépülés folyamata, rendszeresen tájékoztatást adnak a szervezők.

Aki szeretne segíteni, az adományt közvetlenül Renátó számlájára várják, amelyet szülei kezelnek. Az utalásnál a közlemény rovatban kérik feltüntetni: „Adomány Horváth Renátónak

Bankszámlaszám: 61200216-11055444

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában