a debrecen 2030 részletei

2020.06.18. 15:24

Debrecen lehet a kelet-európai régió centruma

Többek között fejlődhet az egészségügy, a kultúra, a gazdaság és városkép is a Debrecen 2030 programnak köszönhetően.

Fotó: Kiss Annamarie

„Újabb fejlesztési fázis következik Debrecen életében”

– jelentette be Papp László, a város polgármestere a Debrecen 2030 programot részletező sajtótájékoztatón csütörtök délután. Az Új Főnix Terv, amely a kezdeti elképzelések szerint 2022-ig tartott volna, 103 elindított projektig jutott, melyből 43 lezárt, 19 áll előkészítés, valamint 41 kivitelezés alatt. Ez a jövőben a Debrecen 2030 programba olvad be. A prezentációban a polgármester ismertette, a következő 10 évre szóló program kiemelt figyelmet fordít a város- és gazdaságfejlesztésre. Az elmúlt évek gazdasági előrehaladásához igazodva a belső egyensúly érdekében a jólét és lakhatás biztosítása is fontos szempont, így a városkép vonatkozásában is fel kell zárkózni.

Meg kell szüntetni a zsúfoltságot

Papp László kifejtette, a céljuk, hogy ne csak szavakban váljon 3 millió embert érintve határon is átnyúló régiós centrummá a cívisváros, hanem az ehhez szükséges funkciókat is be kell töltenie.

Elmondása szerint az ehhez vezető első lépcsőfok a városszerkezeti beavatkozások lesznek. Az új városi közlekedési modell kidolgozása kiterjed a közösségi közlekedési hálózatra is, hogy megfeleljen az új közlekedési igényeknek.

„Szempont a zsúfoltság megszüntetése és az alternatív útvonalak kialakítása”

– összegezte a polgármester. Meglátása szerint erre alkalmas lehet a körgyűrűk kialakítása, amely segíti, hogy a városon áthaladók a belváros irányába csak a szükséges pontokon lépjenek be, egyébként pedig a város külső részein közlekedjenek.

„A városi bevezető állami utak kétszer kétsávosra bővülnek a Józsa felé vezető szakaszhoz hasonlóan, míg a Füredi, Balmazújvárosi út és Nyíl utca tengelyén a kétszer három sáv sem lesz elképzelhetetlen a jövőben”

– ismertette. Az új villamosvonalak elől is elgördülhetnek az akadályok,

a tervek szerint a nyomvonalvizsgálat 2021-ig befejeződik a hármas vonal esetében, amely a Tócóskert, Tócóvölgy területét kötné össze a belvárossal.

Nemzetközi igények is szerepet játszanak

A nemzetközi igények kielégítésére a városi repülőtér is hangsúlyos fejlesztési terület, mely esetében évi kétmilliós utasforgalmat vizionálnak, ehhez pedig az infrastruktúra fejlesztése elengedhetetlen. Ezen túl új kifutópálya, terminál és korszerűbb berendezések szerepelnek a tervekben. – Prioritás a város vízelvezető hálózatának felkészítése az elmúlt években tapasztalt özönvízszerű esőzésekre az egész városra vonatkozó csapadékvíz-elvezetési modell kialakításával – jelentette be a polgármester.

A Debrecen 2030 programban hangsúlyos terület az oktatás is. – Debrecen a gazdasági versenyt az iskolapadokban akarja megnyerni, így fejleszteni kell az oktatást – mondta, majd kifejtette, hogy ennek érdekében az óvodák, bölcsődék, gimnáziumok és kollégiumok esetében is várhatók beruházások. Hozzáfűzte, cél a 100 ezres összdiákszám elérése.

Ősszel újítják

A kultúra esetében is ambiciózus tervekkel alapoznak a léptékváltáshoz, hiszen megvalósulhat egy komolyzenei hangversenyterem, amely akár operaházként is funkcionálhat. Emellett egyedülállónak számíthat, hogy egy vidéki városnak két színháza is legyen. A Latinovits Színház esetében már beérkeztek az ajánlatok, míg a Csokonai Színház felújítása ősz folyamán már kezdetét is veheti. Papp László kitért rá, hogy a Természettudományi Múzeummal kapcsolatos kritikákat ő is hallja, de Debrecen a végletekig elkötelezett, hogy jó megoldás keretében a gyűjtemény biztonságban és szakértelemmel költözzön a városba.

„Debrecen feladata a megfelelő helyi körülmények biztosítása, a többi szakpolitikai kérdés”

– értékelte a helyzetet.

Több beruházás, az egészségügyben is

Képbe került a fél évszázada tervezett Civaqua-program megvalósítsa is. Ennek lényege, hogy a Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül eljusson Debrecenbe, lehetővé téve a Tócó vízutánpótlását. Ezen túl intenzív fásításról, napelemparkok létesítéséről, valamint az önkormányzati kezelésben lévő ingatlanok energiahatékonnyá való átalakításáról is szót ejtett.

Az egészségügy sem marad ki a sorból, hiszen kialakításra kerül egy integrált járóbetegközpont, a Regionális Sürgősségi és Traumatológiai Központ, és további egészségügyi digitalizáció és informatikai fejlesztés várható.

SZG

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában