városi közgyűlés

2020.06.26. 17:24

„Csavarral” üzemel a szemétszállítás Debrecenben

Pénz- és ingatlanügyről is vitáztak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen.

Fotó: Napló-archív

A 90 napon túli lejárt tartozásokról érdeklődött Gulácsi Anna Ilona (DK) a csütörtöki közgyűlésen a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2019. évi számviteli törvény szerinti beszámolója tárgyalásakor. Az előterjesztésből kiderül: a társaság – mely kizárólag közhasznú tevékenységet végez – követelés-állományának nagy része, 3 milliárd 331 millió forint vevőkövetelés, mely összeg az előző évhez képest 768 millió forinttal növekedett. Rövid lejáratú kötelezettsége 4 milliárd 375 millió forint, főképp szállítókkal szembeni kötelezettség. 2019-ben 5 milliárd 490 millió forint összegű nettó árbevétellel rendelkezik, mely a korábbi évekhez képest növekvő tendenciát mutat párhuzamosan az anyagjellegű ráfordítással.

Varga László, a Kft. ügyvezetője válaszában elmondta: a társaság a tavalyi évet jól, 21 millió forint adózott eredménnyel zárta, gazdálkodása 2020-ban is megfelelő. Idén még nem kapott az államtól pénzt, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV, köznevén „kukaholding” – SzT) június 30-áig utalja majd az első negyedévre vonatkozó összeget, 1,8 milliárd forintot. Az ügyvezető tudomása szerint a NHKV, mely beszedi be a szolgáltatásért járó összeget, fél éves elmaradásban van, mintegy 35 százalékát nem tudja bevételezni, ezt a NAV segítségével próbálja behajtani. A Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. megkapja a járandóságát – tette hozzá.

Mándi László (Momentum) a késedelmes fizetés miatti esetleges többletkiadásokról szóló kérdésére az ügyvezető kifejtette: van ilyen, az AKSD Kft. éves szinten kétmilliárd forint hitellel rendelkezik, de az erre eső kamatkötelezettséget az NHKV eddig mindig elismerte, tehát Debrecent nem éri kár. A fizetés csúzása ellenére a működés biztosított – hangsúlyozta Varga László. Madarasi István (MSZP) szerint Debrecen szerencsés helyzetben van, mert alvállalkozója, az AKSD el tudja látni feladatát úgy, hogy nem kap érte időben térítési díjat. A város mozgástere azonban igencsak szűk, mert nemigen van, aki e szolgáltatásért versenyezhetne szükség esetén; más felkészült gazdasági társaság, eszközpark, személyi állomány nincs.

Mándi László
Fotó: Napló-archív

Bővítéshez ingatlan

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) luxusnak nevezte, hogy az önkormányzat a Tímár utca 10. szám alatti, nagy értékű ingatlant ingyenesen a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdonába adja egy óvodabővítő beruházáshoz, miközben a városban 500 üres óvodai férőhely van. Kőszeghy Csanád Ábel (független) arra hívta fel a figyelmet, hogy egy régebbi ingatlanérték-becslés szerint is 50 millió forintot ér az ingatlan és felvetette, hogy telekcserével vagy más módon kompenzálhatna az egyház.

Papp László polgármester elmondta, sokáig vizsgálták, hogyan tudná az önkormányzat a tulajdonjogát fenntartva átadni az ingatlant, melyen közcélú feladatot lát el az egyház, tehát ez esetben nem a piaci logika működik. A szomszédos telket megvásárolta az egyház, ott tornaszobát szeretne építeni, majd összevonná a Tímár utca 10. szám alatt lévő óvodaépülettel. A törvény azonban nem engedi, hogy a majdani létesítmény osztott tulajdonban legyen. – A város szempontjából hasznos feladatot lát el az egyház, és bár mindig használatba adásra törekszünk, ez esetben itt nem tudtuk megoldani. Óvodafejlesztést nem akarunk akadályozni – hangsúlyozta a polgármester.

Jól teljesített a képzés

Elfogadta a testület a Debreceni Képző Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2019. évi pénzügyi beszámolóját. Aszerint az értékesítés nettó árbevétele 417 millió 118 ezer forint volt, mely nagyrészt javítási, karbantartási, gallyazási szolgáltatásból, bérbeadásból, illetve oktatásból származó bevétel. Az összes bevételét növelni, ráfordításait pedig csökkenteni tudta,a az önkormányzattól tavaly nem részesült működési támogatásban. Az évet 864 millió 407 ezer forint mérlegfőösszeggel, valamint 46 millió 116 ezer forint adózott eredménnyel zárta.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában