köszönetet mondtak

2020.05.15. 13:37

Zökkenőmentesen zajlanak az érettségi vizsgák

Az utolsó napokban is rendületlenül dolgoznak a magyar iskolák munkatársai.

Sajtótájékoztatón mondott köszönetet az érettségi minden résztvevőjének Pósán László országgyűlési képviselő és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. A diákok fegyelme mellett a biztonsági előírások betartásáról és az oktatók erőn felüli kitartásáról is szó esett.

Gyors átállás, fegyelem

Hajnal Gabriella elsősorban a pedagógusokat méltatta.

„Márciusban indult el a digitális oktatás, melyből tanáraink kiválóan vizsgáztak. Senki sem volt felkészülve az elmúlt eseményekre, hirtelen kellett alkalmazkodniuk az új helyzethez.”

Minden egyes településen sikerrel vették az akadályt, ahol pedig a digitális munkarend nem volt megvalósítható, ott levélben, telefonon keresztül adták ki és értékelték a feladatokat. Szánt szándékkal nem egységesítettük a digitális platformokat, hiszen gyors volt az átállás. Ettől függetlenül tavalyhoz képest nincs kevesebb érdemjegy ebben az időszakban, így a kollégák megfelelően tudták értékelni a diákokat, és sikeres volt a munkafolyamat. A tankerületekben dolgozók maximálisan betartották a szabályokat, és eddig problémák nélkül, a legnagyobb fegyelemben zajlott az érettségi. 350 ezer vizsgáról beszélhetünk, és ehhez mintegy 422 ezer maszkot rendeltünk a diákoknak. A pedagógusok szintén maszkot, illetve kesztyűt viseltek. Valamint húszezer flakon fertőtlenítőszert is kiküldtünk az intézményeknek. Az érettségi ideje alatt a krónikus betegeket különültettük, a többiek pedig termenként maximum nyolcan-tízen tartózkodhattak, a biztonsági előírások betartásával.

„A személyzet és maguk a tanulók is fegyelmezetten tették a dolgukat, ezért köszönet illet mindenkit”

– hangsúlyozta a pénteki sajtótájékoztatón az elnök asszony.

A gyerekek érdeke a lényeg

Pósán László a debreceni helyzetet egészen személyes szemszögből élhette meg. – A saját lányom is most érettségizett, így én pontosan tisztában vagyok a jelenlegi állapotokkal. A gyerekeknek nagyon fontos volt az érettségi megléte. Várták ezt, készültek rá, és nyilván sokan túl is akartak lenni rajta. Egy biztos, hihetetlenül igazságtalannak tartották volna, ha a korábbi teljesítményükből kiindulva jegymegajánlással jelentkeztek volna az egyetemekre. Jogilag ráadásul ez szinte lehetetlen, hiszen majdnem minden szakra egy emelt szintű érettségi megléte alapelvárássá vált, ezt pedig jegymegajánlásból képtelenség kivitelezni. Azok a felvetések, amelyek az érettségi elhalasztására irányultak, egész egyszerűen gyermekellenesek. Aki ilyet mond, annak vagy nincs gyermeke, vagy nem veszi komolyan a saját gyermekét. Ezek a fiatalok gyakorlatilag – a második félévtől kezdődően – az érettségi lázában és izgalmában éltek, erre készültek, és ezt eltolni több hónapig idegileg is kikészítette volna őket.

„Szeretném megköszönni minden debreceni pedagógusnak, hogy egyik pillanatról a másikra át tudtak állni egy más típusú oktatásra. Ilyenkor látszik igazán, hogy ki tekint a tanításra hivatásként, és nem csak kereseti forrásként. Csaknem hatezer diák érettségizett Debrecenben, mindenhol zökkenőmentesen. Őszinte elismerésem, az oktatásban résztvevő szakembereink jelesre vizsgáztak”

– emelte ki az országgyűlési képviselő.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában