Helyzetjelentés

2020.05.18. 17:30

Visszaszivárgott az élet a cívisvárosba

A kormány által előírt új védelmi intézkedésekkel kapcsolatban felmerülő kérdéseket egy városban tett körút során igyekezett megválaszolni a Napló.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

A kormány tovább lazított a járványhelyzet miatt szükséges szigorításokon. A legfrissebb változtatások következtében újabb könnyítésekkel számolhatnak a vidéki települések.

Hétfőtől az éttermek, teraszok és egyéb vendéglátóipari egységek belső részein is engedélyezetté vált a fogyasztás, a biztonsági előírások szigorú betartásával. A szabadtéren lévő játszóterek szintén látogathatóak, a szálláshelyek foglalása és az ott-tartózkodás is megengedetté vált. A kormány – a védelmi intézkedések következő ütemének részeként – június első napjától a temetéseket, házasságkötéseket követő családi összejöveteleket is engedélyezi. Ezek a rendezvények vendéglátóhelyiségekben is megtarthatóvá válnak, sőt zenés szolgáltatás is biztosítható. Az eseményeken kettőszáz fő alatt, a védőtávolság szigorú betartásával lehet majd részt venni.

Az új rendelet értelmében az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése kötelező marad. Változatlan szabályok érvényesek az idősekre, a gyógyszertárakban, drogériákban, élelmiszerüzletekben maradt a 65 év felettiek külön időpontban való kiszolgálása, ahogy a piacokon is. A strandok, szabadtéri múzeumok és állatkertek várják látogatóikat.

Vidám zsibongás

A városban közlekedve egyértelmű jelei láthatóak a visszatérő, felpezsdülő cívis életnek. Az emberek kisebb csoportokban biciklizve, kutyát sétáltatva, vagy egy kávézó teraszán ülve beszélgetnek, élvezve a szép időt és az újraindult hétköznapokat. A még fennálló vírusveszély egyetlen jeleként, hol a kézfejekről lógva, hol az asztalok szélére támasztva ott pihen egy-két maszk, a félelem és az óvatosság azonban hátrahagyottnak tűnik.

A közhangulat tehát fokozatosan javul az enyhítések és a jó idő érkezésével.

Fotó: Molnár Péter

Fontos azonban megemlíteni, hogy mindez az egészség megőrzésére szolgáló szabályok szigorú betartásával történik. A tömegközlekedésen változatlanul kötelező az arc eltakarására szolgáló eszköz viselése, az üzletekben szintén csak maszk és sok esetben kézfertőtlenítő használatával léphetünk be. Több helyen az ügyintézésre is lehetőség nyílik már, az Új Városháza szintén üzemel. Messziről tehát minden a réginek tűnhet, ám jóval óvatosabbak a városlakók, mint azelőtt.

Fotó: Molnár Péter

Újra él a vendéglátás

A szálláshely foglalása és az ott-tartózkodás mellett a kávézók, éttermek szinte mindegyike kinyitott már, az elmúlt hetek könnyítésének köszönhetően pedig törzsvendégeiket is hamar visszacsalogatták. Ráadásul az eddigi teraszos, kültéri engedmény mellett hétfőtől a belső részeken is szabad a fogyasztás. Szőkéné Smid Emese, az egyik debreceni vendéglátóipari egység üzletvezetője mesélt a jelenlegi helyzetről lapunknak. – Folyamatosan szállingóznak vissza hozzánk a vendégek. Ahogy a teraszos rész megnyílt, azonnal csörögtek a telefonok az asztalfoglalásokról. Természetesen maszkban és kesztyűben, a biztonsági előírásokat betartva szolgálunk fel, asztaltársaságonként másfél méter védőtávolsággal dolgozva. Az új könnyítésekkel a benti részt is újra használhatóvá tettük. Ugyan kevesebb asztal található így a benti részen, eddig nem okozott gondot a vendégek elhelyezése, hiszen a jó időre való tekintettel a többség a teraszon foglal helyet – hangsúlyozta az üzletvezető. Az időjárás tehát a vírushelyzetnek is kedvezve a teraszokra, nyitott terekre csábítja az embereket a zártabb, járványszempontból kockázatosabb részek helyett.

Péter Szabolcs

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában