Reklamáció és válasz

2020.05.18. 20:00

Nehézkes közlekedésre panaszkodnak a Szikigyakor utca lakói

Alaposan megnehezíti az útfelújítás az ott lakók életét, a beruházó könnyítést ígér.

Fotó: Kiss Annamarie

Szélesítik, felújítják a 471. számú főutat Debrecen külső részén, a hajdúsámsoni elkerülőig. Ezzel kapcsolatban panasszal kerestek meg minket a Szikigyakor utca környékén élő olvasóink, akiknek igencsak nehézkes most a közlekedés.

Nehéz az átkelés

„Nem lehet eljárni az útépítés miatt egyik oldalról a másikra a megállóba, postaládához. Babakocsival egyáltalán nem tudunk közlekedni. Nincs biztosítva gyalogos út, járda, az embereknek életveszélyes a közlekedés. És a megálló is nagyon messze lett elhelyezve”

– írták.

– A kivitelező és a beruházó folyamatosan igyekszik az építéssel járó kellemetlenségekre mihamarabb megoldást találni, ennek megfelelően a kivitelező az ideiglenes átkelési lehetőségek jobb megközelítésének biztosítására csütörtökön zúzott kővel szórja fel ezt a területet – közölte szerdai érdeklődésünkre reagálva Hideg András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs igazgatója.

A Naplónak részletezte, a Szikigyakor utcánál jelenleg az új jelzőlámpás csomópont építése zajlik. A nagy szintkülönbségek miatt a gyalogos-­átvezetés nem oldható meg, ezért a főúton az átkelési lehetőség ideiglenesen a Szikigyakor utcától 300 méterre található Debrecen irányába, illetve 150 méterre Hajdúsámson irányába.

Jelzőlámpa is lesz

A Szikigyakor csomópontban történő közvetlen átkelés június 1-jét követően valósul meg. A műszaki átadás után pedig már jelzőlámpa fogja szabályozni a gyalogos átkelést. A postaládákat 50 méterrel távolabb helyezték, ahová már burkolt szervizúton juthatnak a gyalogosok, illetve a főút jobb oldalán stabilizált földúton közlekedhetnek. A csomópontnál ideiglenes megállókat helyeztek ki, amelyek május 18-ától a Szikigyakor utcától 120 méterre kerülnek, így közelebb lesznek az érintett területhez, és a megközelítést is biztosítják – áll a válaszban.

A munkálatok jelenlegi állásáról azt közölte, hogy a Szikigyakor utcától a Cserei-érig a 471. számú főút főpályájának bontási és építési munkái zajlanak, jelzőlámpás forgalomkorlátozás a szakaszon nincs érvényben. Gyalogosan és kerékpárral Debrecen felé végig aszfaltburkolattal ellátott új szervizúton és kerékpárúton lehet közlekedni. A 471. számú főút új főpályája mintegy 2,5 kilométeres szakaszon a kötőréteg szintjén elkészült, amelyen már napi szinten halad a forgalom. A burkolt szervizutak 80 százalékban, a közműkiváltások 90 százalékban elkészültek. A régi üzemen kívüli közműhálózatok elbontása folyamatban van.

A fejlesztés a tervek szerint 2020. augusztus 31-ig elkészül.

Kényelmesebbé válik a közlekedés

A NIF Zrt. beruházásában a 471. számú főutat Debrecen belterületi szakaszát követően a hajdúsámsoni elkerülőig mintegy 4,6 kilométeres szakaszon 2x2 sávosra bővítik, fizikai elválasztással. A munkálatok révén új jelzőlámpás csomópontokat alakítanak ki buszmegállóval és gyalogátkelőhelyekkel a Kelence, Szikigyakor, illetve Sámsonkert utcáknál. Buszforduló épül a Sámsonkert utcában, így a megépülő gyalogos-átkelőhelyek megteremtik a biztonságos átkelés lehetőségét a közösségi közlekedést használóknak is. A kerékpárosok közlekedése Debrecenből Hajdúsámson irányában a bal oldalon, a Simon István utcától részben az újonnan megvalósuló kerékpárúton, részben a kétirányú, újonnan megvalósuló burkolt szervizúthálózaton lesz lehetséges mintegy 4,6 kilométer hosszú szakaszon – ismertette a beruházás részleteit a NIF kommunikációs igazgatója.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában