Isznak, hangosak, szemetesek

2020.05.20. 11:30

Mindennapos problémát jelentenek a közterületen dorbézolók

Mit lehet tenni a közterületeket elfoglaló kétes alakokkal szemben?

Vass Attila

Fotó: Vass Attila

Mindennaposan jelen van a belvárosban és más közterületen 6–10 személy, akik ott isznak, hangosan káromkodnak, szemetelnek, foglalják a padokat, kéregetnek, tehát másokat zavaró, taszító és megbotránkoztató módon viselkednek – tapasztalhatják, akik sokat és sokfelé járnak gyalog.

A csoport(ok) tagjai és mások is gyakran foglalják el a buszvárók padjait is: ott tanyáznak, fekszenek, szemetelnek, ürítenek, s emiatt aki jegyet vásárolva szeretne legálisan utazni és használni a várót, az nem tud, és nem is akar miattuk odamenni.

A jóérzésű lakosokért

Panaszaik nyomán kereste meg a Napló a Debreceni Közterület Felügyeletet. Arról érdeklődtünk, hogy mely jogszabályok, rendeletek vonatkoznak az efféle állampolgári magatartásokkal szemben, a felügyeletnek milyen eszközei, tapasztalatai és intézkedési statisztikái vannak a „lumpenekkel” kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi lehet a megoldás azért, hogy a közterületeket nyugodtan használhassák a jóérzésű állampolgárok is.

Tőzsér Gyula hatósági osztályvezető rámutatott: „Ha a közterület-felügyelők a járőrszolgálati ellenőrzéseiken – autóbusz-megállóban vagy egyéb közterületeken – köztisztasági szabálysértés, csendháborítás, önkormányzati rendeletben tiltott közterületen történő szeszesital-fogyasztás, illetve koldulás szabálysértés elkövetését észlelik, a szabálysértés elkövetőjével szemben a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján helyszíni bírságot szabhat ki, amennyiben a helyszíni bírság kiszabásának feltételei fennállnak.”

Feljelentés is tehető

A szakember tájékoztatott továbbá arról is, hogy abban az esetben, ha a helyszíni bírság kiszabásának feltételei nem állnak fenn, akkor szabálysértési feljelentést tesz a felügyelő a szabálysértés elkövetőjével szemben az illetékes szabálysértési hatóságnál (esetünkben ez a Debreceni Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztály Szabálysértési Alosztály).

A Napló megtudta ugyanakkor azt is, hogy a város közterületének tisztán tartásáról és a zöldterületek védelméről szóló 29/2010. (VII. 14.) önkormányzati rendelet alapján tilos a közterületi bútorzaton feküdni, arra felállni, valamint azt beszennyezni. Az önkormányzati rendelet alapján a szabályozott tilalmakon túl tilos a zöldterületen a játszóterek berendezéseit és a közterületi bútorzatot rendeltetésellenesen használni (például azokra lefeküdni, oda felállni, illetőleg ezeket bármilyen módon beszennyezni).

Feküdni tilos

Azzal szemben pedig, aki a közterületi padokon fekszik, a közterület-felügyelő figyelmeztetést alkalmazhat, illetve felszólítja a tilalom megszegőjét, hogy a padot rendeltetésének megfelelően használja.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában