Érettségi

2020.05.05. 17:15

Korrekt volt a matek is

Függvénytáblázattal és számológéppel megoldható volt a feladatok nagy része.

Fotó: Kiss Annamarie

Az érettségi második napján a matematika volt terítéken. Az első feladatlapban az érettségizőknek 12 rövidebb feladatot kellett megoldaniuk, előkerültek többek között a gráfok, a függvények, a kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás is.

– Tegnap a magyarra sokan azt mondták, hogy könnyű volt, én már azt látva, inkább korrektnek nevezném, és a mai matematikáról is ezt mondanám. A feladatsor első része nagyon egyszerű volt. Három végzős osztályom is volt, a diákjaim kivétel nélkül azt mondták, hogy az első 12 feladatnál sem az idővel, sem a nehézséggel nem volt problémájuk. Talán két feladat volt nehezebb, de azt mondták a diákok, hogy a feladatok értelmezése után ezzel sem volt gond – véleményezte a matematika érettségi első részét Szabó József, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának szaktanára.

Az idei matekérettségi második feladatlapjában az érettségizők – ahogy azt a korábbi években megszokhatták – több szöveges feladatot is kaptak. Volt olyan feladvány, ami az olimpiai játékokkal foglalkozott, de előkerült egy sétálóutcák lekövezésével kapcsolatos is.

– A három kötelezően megoldandó feladatról azt gondolom, és ezt a megerősítést kaptam a diákjaimtól, hogy ezek sem voltak nehezek. Időigényesek voltak ugyan, de nem nehezek. Olyan feladatokkal találkoztak, és ez amúgy az egész érettségire is igaz, amelyeket már legalább egyszer, valamilyen formában feladtak. Ezekben az időkben, ha valaki csak úgy tudott gyakorolni, hogy a korábbi évek feladatsorait megoldotta, az egy nagyon jó felkészülést jelentett az idei érettségire – hangsúlyozta Szabó József matematikatanár.

A feladatlap második részében három feladat közül kellett kettőt választaniuk a tanulóknak.

– A 17. feladat nagyon jó volt, azt kivétel nélkül minden diákom megoldotta, itt volt egy számtani sorozatokkal, egy halmazelmélet, valamint egy kamatos kamattal foglalkozó feladatrész. Ezekből a témakörökből általában nehezebbet szoktak feladni. A 17-est mindenki megoldotta, viszont egy-két szavazat eltéréssel ugyanannyian hagyták ki a 16-ost, mint a 18-ast. Én a 18-asat hagytam volna ki – osztotta meg a Naplóval a szaktanár. Hozzátette: – Nagyon jól használható a Négyjegyű függvénytáblázat az érettségin. Az utóbbi egy évben nagyon nagy hangsúlyt fektettünk mi is arra, hogy a tanulók megtanulják használni. A 16-os feladat első három részét meg lehetett csinálni a függvénytáblázatból, de akár a 17-es „A” részéhez is benne van a használható képlet.

„Ezt az érettségi feladatsort csak a számológép és a függvénytáblázat nagyon jó használatával minimum 80 százalékosra meg lehetett írni, pontvesztés inkább figyelmetlenségből származhat”

– vallja Szabó József.

Hogy ment?

– Szerintem annyira nem volt vészes, amikor az előző évek feladatait csináltuk, azokban voltak nehezebb feladatok. Legnehezebb a választható feladatok közül a 18-as volt, azt nem is oldottam meg – értékelte az idei feladatsort Szabó Ábel, a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium egyik végzős tanulója.

Kiss Gábor (balról) és Szabó Ábel | Fotó: Kiss Annamarie

– Az egész matekérettségit nézve jól mentek a feladatok. Az első rész az előző évekhez képest mondhatni átlagos volt, de nehezebb semmiképp nem. A második rész pedig szerintem megszokottan nehéz, én is az utolsó, geometriás feladatot hagytam ki. Az időt maximálisan kihasználtuk, a 45 perces résznél egy kicsit sietni kellett, a második részre viszont bőven volt idő. Inkább az volt a gond, hogy nem volt szünet a két feladatlap között, így hosszú volt egyben – vallja Kiss Gábor.

Szerdán a történelem következik, továbbra is a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett zajlanak a vizsgák.

Kiss Dóra

Borítókép: Kiss Gábor és Szabó Ábel értékelték lapunknak a matematika érettségi feladait

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában