olvasói levél alapján

2020.05.19. 11:29

Bagamérban is védik a lakosokat

A falu vezetése meghozta a szükséges intézkedéseket, azokról tájékoztatta a lakosokat.

Fotó: Községháza

 

Erdős Tibor polgármester
Fotó: Községháza

– A koronavírus-fertőzés megakadályozása érdekében kihirdetett veszélyhelyzet miatt a település vezetése megtett minden intézkedést, amit az ezzel kapcsolatos jogszabályok előírnak. Azoknál a feladatoknál, ahol a döntésem meghozatalakor mérlegelési vagy választási lehetőség kínálkozott, minden esetben kikértem a képviselő-testület, az intézményvezetők és a végrehajtásban közreműködők véleményét – mondta a Naplónak Erdős Tibor, Bagamér polgármestere. A falu vezetőjét egy szerkesztőségünkbe érkezett levél után kerestük meg. Olvasónk arról számolt be, hogy szerinte „Bagamér településen a falu vezetése fittyet hány a koronavírusra. A gyermekétkeztetést úgy oldották meg, hogy a szülők mennek az ebédért. Bár utca szerint időpontra vannak osztva, még így is elkerülhetetlen, hogy tömeg alakuljon ki az ebédlő környékén. Hiába ajánlotta fel több civil is, hogy segít saját autójával kihordani az ebédet. A közmunkások 10-15 fős csoportokban végzik a parkosítási munkálatokat, fittyet hányva a kötelező távolságtartásra. Bagamérban, a többi településhez nem hasonlíthatva, nem osztanak védőfelszereléseket sem az időseknek, sem más személyeknek. Az önkormányzat épületébe nem engednek belépni senkit, ezzel védve saját egészségi állapotukat! A lakosságot senki nem értesítette, hogy házi karantén esetén az önkormányzat biztosít embert a bevásárláshoz és az egyéb ügyek elintézéséhez.”

Néhány faluban élő embert felkerestünk, hogy van-e alapja a leírtaknak. Elmondták, hogy a közmunkások van, amikor nem tartják be a védőtávolságot, a hivatalban nem a korábbi rend szerinti az ügyintézés, továbbá az ételosztásnál is előfordult, hogy többen voltak egyszerre.

Kiemelten az idősekre

– A lakosság tájékoztatását minden esetben megtettük, ezt nemcsak a helyben szokásos módon (hirdetőfalon), hanem középületeken, boltokban plakátok kihelyezésével, az önkormányzat honlapján és az önkormányzat által használt közösségi oldalon, valamint az intézményvezető közreműködésével az általános iskola belső tájékoztatási rendszerén is.

„A tájékoztatások tartalma folyamatosan követte a kormány intézkedéseire történő figyelemfelhívást, a követendő eljárásrendeket, biztonsági előírásokat és szabályokat, valamint a gyerekek és az önkéntes karantént vállaló időskorúak ellátására vonatkozó központi és helyi döntéseket, az ellátásuk helyi módját”

– folytatta döntéseik ismertetését Erdős Tibor polgármester.

– Az ételek kiszállításához önkéntesek jelentkezéséről nincs tudomásunk, a konyha vezetőjével történt konzultáció alapján kijelenthetem, hogy a gyermek­étkeztetés ilyen formában történő biztosításával kapcsolatban sem panasz, sem észrevétel nem érkezett, az étel kiosztása ott is felügyelet mellett történik. Egy-két esetben előfordult, hogy a kiosztás kezdetére többen érkeztek egyszerre, de a védőtávolságot a felügyelők betartatták velük – sorolta intézkedéseiket a polgármester. – A 70 év feletti és a mozgásukban korlátozott személyek ellátásáról is az ételkihordók és a házi segítségnyújtásban dolgozók gondoskodnak. A védőfelszerelések beszerzése nálunk is gondot okozott. Ezért több lépcsőben, és először a fertőzéssel fokozottan veszélyeztetett területen dolgozókat láttuk el védőfelszereléssel, fertőtlenítő- és tisztítószerekkel. Az önkormányzat dolgozói, a közfoglalkoztatásban résztvevők munkavédelmi oktatása megtörtént, a betartásukat a munkavezetők meg is követelik.

Kovács Zsolt

Borítókép: Virágosítás Bagamér központjában. Ha kell, a munkafelügyelők tartatják be a védőtávolságot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában