váltás

2020.04.04. 09:51

Továbbfejlesztené a honvéd középiskolát az új igazgató

Április 1-jétől új igazgatója van a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumnak.

Fotó: honvedelem.hu

Kovács István alezredes pedagógusként kezdte pályafutását, majd 18 évig irányította a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekart. Az intézmény vezetőjeként – az eddigi történeti hagyományokat megőrizve – szeretné továbbfejleszteni az iskolát – írja a honvedelem.hu.

Bár az iskolaigazgatói beosztásba a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező Főosztályáról érkezett, Kovács István alezredes leginkább a katonazene területéről lehet ismerős sokaknak, hiszen tizennyolc éven keresztül – 2001 júliusa és 2019 júliusa között – ő irányította a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekart. „Amikor az 1990-es évek végén pedagógusként dolgoztam Kisteleken, a művészeti iskola fúvószenekarának a karnagya is voltam. Több fesztiválon is részt vettünk, az egyiken felfigyelt a zenekarra a Magyar Honvédség akkori főkarmestere, Dohos László ezredes. Néhány hónappal később, 2000 decemberében kaptam tőle egy telefonhívást, amelyben megkérdezte, hogy vállalnám-e az 1990-ben megszüntetett hódmezővásárhelyi katonazenekar újjászervezését. Egyben felajánlotta a karmesteri beosztást is” – mondta Kovács István alezredes, hozzátéve: akkoriban ő már „kacsingatott az egyenruhás pálya felé”, így örömmel vállalta el a feladatot. A zenekar végül 2002 májusában, az Ópusztaszeren megrendezett katonacsaládok országos találkozóján mutatkozott be a nagy nyilvánosság előtt.

Az alezredes szerint a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar rövid időn belül beilleszkedett a Magyar Honvédség többi katonazenekarának sorába, hamar megismerték őket mind Magyarországon, mind pedig külföldön, számos sikert értek el a különféle rendezvényeken és fesztiválokon.

„Tizennyolc év alatt elértem karmesteri karrierem csúcsára, s ekkor megfogalmazódott bennem a váltás igénye”

– mondta az alezredes, aki tavaly nyáron fogadta el prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályvezetőjének ajánlatát, és lett a minisztériumban a Magyar Honvédség kultúrájával foglalkozó kiemelt főtiszt.

Aztán tavaly november 15-étől idén február végéig a debreceni honvéd középiskolába vezényelték szakmai gyakorlatszerzés céljából. „Ennek én nagyon örültem, hiszen soha nem titkoltam azt a vágyamat, hogy szeretnék a Honvédelmi Minisztérium terveiben szereplő, Hódmezővásárhelyen majdan létesítendő új honvéd középiskola igazgatója lenni, amihez nagyon jól jött a debreceni vezénylés, hiszen a Kratochvilban tényleg megismerhettem az iskolát, valamint a középfokú honvédelmi oktatás rendszerét. Aztán idén januárban a magyar kultúra napi központi ünnepségen magához hívatott Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és felajánlotta a debreceni iskola igazgatói beosztását. Mint mondta: ki kell alakítani a honvéd középiskolák és kollégiumok rendszerét, amelyhez olyan szakemberre van szükségük, aki már évek óta ebben a rendszerben dolgozik. Így esett a választásuk a debreceni intézmény addigi igazgatójára, Berkecz Gáborra” – árulta el az alezredes a portálnak.

Kovács István iskolaigazgatóként az eddigi történeti hagyományokat megtartva szeretné továbbfejleszteni az intézményt.

Mint fogalmazott: a Kratochvil ugyanolyan középfokú oktatási intézmény, mint Magyarország bármelyik másik középiskolája. Mindössze annyiban különbözik, hogy fenntartója a Honvédelmi Minisztérium. S bár a közeljövőben várhatóak változások az iskolában, ezek nem az igazgatói kinevezésével függenek össze.

„Az iskola július 1-jétől többcélú szakképző intézményként működik tovább, azaz az új szakképzési törvény hatálya alá tartozik majd. Emiatt újra kell írnunk az alapító okiratot, valamint a szervezeti és működési szabályzatot, illetve a kiadandó kerettanterv alapján újra kell gondolnunk a pedagógiai és szakmai programunkat, valamint a kollégiumi nevelés kérdéseit” – hangsúlyozta.

Mindemellett pedig – az elöljáró feladatszabásának megfelelően – folytatniuk kell az eddigi munkát, de ezzel párhuzamosan úgynevezett tudásbázis-intézménnyé kell fejlődniük, azaz rendszerezniük kell az elmúlt években összegyűjtött tapasztalataikat, felhalmozott tudásukat és oktatási rendszerüket, amit majd át kell adniuk a jövőben létesítendő honvéd középiskolai rendszer számára. Ugyancsak a fenntartó elvárása az, hogy a továbbiakban is eredményesen folyjék a honvédelmi oktatás Debrecenben. „A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium a Honvéd Kadét Program csúcsintézménye, ahol a növendékek életvitelszerűen, kötelező bentlakással szívják magukba a katonai pálya iránti elhivatottságot és a hazaszeretet. Célunk, hogy minél több növendékünk válassza a katonai pályát, azaz érettségi után az altisztképzésre, vagy a tisztképzésre jelentkezzen” – mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában