pályázatot is hirdettek

2020.04.23. 11:30

Okoseszközökkel, tanácsadással segít a BAGE

A Bihari Állami Gondozottak Egyesülete nehéz sorsú fiatalokat támogat a digitális oktatás könnyítésében.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Laptop, asztali számítógép, okostelefon és tablet; ezek az eszközök nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a diákok a járványhelyzet idején megfelelően el tudják sajátítani a tananyagot. Azok számára azonban, akik nagycsaládosként, nevelőszülőként akár négy-hat gyermeket is nevelnek, még nagyobb kihívást jelent a digitális oktatás. A Buzás Lajost, a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének vezetőjét a Napló arról kérdezte, hogyan támogatják ebben az időszakban a nehéz sorsú családokat.

Digitális pályázatot hirdettek

Mint a szakember elmondta, a szervezet mindig fontosnak tartotta és tartja a tehetséggondozást olyan gyerekek számára, akik állami gondozottként élnek, hátrányos helyzetű családok segítését, ahol a szülők intézetben nevelkedtek.

– Nemrég digitális pályázatot is hirdettünk, mely lehetőséget ad olyan gyermekek számára, akiknél az informatikai eszközök nem megszokottak a családban.

„A távoktatás nagyon megnehezíti a családok életét, egy olyan gyermek helyzetét pedig különösen, akinek nincsenek szülei, lakásotthonban vagy nevelőszülőnél él.”

Ahogy meghirdettük a lehetőséget, folyamatosan érkeztek a jobbnál jobb pályázatok, melyben le kellett írni, számukra milyen segítséget tudna nyújtani a megpályázott digitális eszköz. A gyerekek szinte minden esetben az online oktatást jelölték meg. Az eszközöket a gyerekek tartós bérletre kapják meg a koronavírus fennállásáig, míg online oktatás folyik – mondta Buzás Lajos.

A BAGE vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel ezek az informatikai eszközök, mint például a laptop komoly értéket képviselnek, a következő felhívásukban szeretnék megszólítani a tehetősebb embereket, vállalkozásokat, hogy ezeket az eszközöket ajándékba vegyék meg a gyermekeknek, így az eszközök a gyermekeknél maradhatnának, és tovább segítheti tanulmányaikat.

A szervezet karácsonykor több száz nehéz sorsú fiatalnak biztosított feledhetetlen élményt
Fotó: Napló-archív

Több oldalról jön a segítség

– Szervezetünk folyamatosan segíti az arra rászoruló családokat, gyermekeket száraz–élelmiszer-csomagokkal, telefonos-internetes ügyelettel a nap minden órájában, ahol a bajbajutottak jelezhetik panaszaikat, a megoldásra váró kéréseiket.

– Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a Debreceni Karitatív Testülettel, a városvezetéssel, ahol segíteni kell, ott segítünk. Nagyon sok magányos család van, ahol nincsenek nagyszülők, nincs segítsége a családnak, vagy ahol a szülők állami gondozásban nőttek fel. Egyesületünk hivatali ügyekben, kérelmek megírásával, a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatással próbál segítséget nyújtani. Arra biztatunk mindenkit, hogy támogassák a civil kezdeményezéseket, civil szervezeteket, akik nap mint nap a szabadidejüket, szakértelmüket nagy odaadással és alázattal teszik embertársaik felé, akik erre rászorulnak.

Felkarolni a gyermekeket

Buzás Lajos kiemelte, aki tehetséges és a tanulásban látja jövőjét, azt minden lehetséges eszközzel segíteni kell.

– Az olyan gyermek, aki ki akar törni abból a szegénységből, amiben jelenleg él, és céljai vannak, azt támogatni kell. Az olyan gyermeket akinek szülei nem tudnak vagy nem is akarnak példát mutatni, mert beletörődtek sorsukba, és nem akarnak kiutat mutatni utódaiknak, de a gyermek elszánt, fel kell karolnunk és segíteni az útján, mert a szemükben ott van a csoda, ott van a kitörési vágy és az akarás, csak lehetőséget kell biztosítani számukra. Az iskola minden gyermek számára nagy kihívás, újabb és újabb feladatoknak kell megfelelni, viszont egy olyan családban, ahol az iskolai végzettség nem volt fontos, vagy csak nem volt lehetősége a szülőnek a tanulásra, ott a gyermekek igen nagy hátrányban vannak sorstársaikkal szemben – hangsúlyozta végezetül.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában