Oktatás

2020.04.22. 12:31

Minden balásházys diák kap egy tölgyfa csemetét

Új oktatási szemléltető eszközökkel és ötszáz tölgyfa csemetével gazdagodott a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma.

Fotó: unideb.hu

A taneszközök a mezőgazdasági géptan megértésében segítik majd a diákokat. Az intézmény a következő tanévben bővíti oktatási kínálatát is.

Több száz, a mezőgazdasági gépek működését bemutató szemléltető eszköz került a Debreceni Egyetem Balásházi János Gyakorló Középiskola és Kollégium birtokába. Az oktatási taneszközök egy gyűjtemény részei, amelyet Mezőtúron és Kecskeméten az üzemmérnöki, majd Szolnokon a gépész képzésben használtak. A jászsági intézmény egyetemi integrációja és az oktatási rendszer átalakítása után a Debreceni Egyetem Szolnok Campus új tulajdonost keresett a szakmai anyagnak. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar közreműködésével került a teljes gyűjtemény a pallagi szakgimnáziumba.

– A mezőgazdasági gépek alapos ismerete elengedhetetlen az agrár szakképzésben. A most megszerzett szakmai anyagot átválogattuk. A XXI. század technológiája mellett számunkra nagyon hasznos elemeket tartalmaz a gyűjtemény. A taneszközök között vannak dízel motor metszetek, főtengelyek, csapágyak, továbbá alkatrészeire bontott légfék és sebváltó, valamint egy komplett traktormotor makett is – mondta el az egyetemi portál kérdésére Filep Miklós, a DE Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium igazgatója.

A következő tanévben a mezőgazdasági technikumi képzés mellett gépész technikusi oktatás indul a pallagi szakintézményben. A most megszerzett, közel tíz millió forint értékű taneszközöket a géptan ismeretek oktatásában használják majd.

– Az oktatási terület fejlesztése és így az iskola képzési palettájának bővítése elsődleges céljaink között szerepel. Az agrárszektor korlátlan mennyiségben veszi fel a szakképzett munkaerőt.

„A gépész technikusi képzéssel egy hiányszakma elsajátításának lehetőségét biztosítjuk. Célunk legalább egy osztály elindítása szeptemberben”

– jelentette ki az igazgató.

A Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium kertjeiben a tanmenetnek megfelelően most is zajlanak a mezőgazdasági munkák, diákok nélkül. A közel másfél hektáros területen, a fóliasátrakban, üvegházakban kertészek dolgoznak. Az ő segítségükkel kezdték meg ötszáz tölgyfa csemete elültetését is.

– Az iskola szellemiségének szerves része a szemléletformálás és a közösségépítés. Ezzel a projekttel az Agrárminisztérium fatelepítési programjához csatlakozunk. A most kétéves, 120-150 cm magas fák még földlabda nélkül, könnyen telepíthetők. Azt terveztük, hogy minden diákunk ültet egy fát. A járványügyi veszélyhelyzet miatt azonban ez a munka a tanárokra és a kertészekre maradt. Így sokkal több időt vesz igénybe, de valamennyi tanítványunk fája földbe kerül – tájékoztatott Filep Miklós.

Fotók: unideb.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában