Olvasói levél

2020.04.10. 10:52

Az egész világnak elment az esze?!

„Régen tejesüvegek voltak, amelyeket vissza lehetett váltani a boltokban. Újabban mindent – még az ivóvizet is – műanyagban árulják.”

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Régen tejesüvegek voltak, amelyeket vissza lehetett váltani a boltokban. (A Szovjetunióban még a kefirt is ilyen üvegekben árulták. Egyszer tévedésből tej helyett kefirt vettem le a polcról, otthon azt hittem, hogy összement a tej, aztán láttam meg a zárókupakon, hogy kefir van az üvegben. Megkóstoltam, és nagyon ízlett – akkor ettem először ilyet –, attól kezdve már gyakrabban vettem.)

Újabban mindent – még az ivóvizet is – műanyagban árulják. S közben az egész világot (a folyókat, az óceánokat és a szárazföldeket) elborítja a PET palack és a szemét. Az alkatrészeket és az egyéb használati cikkeket sok ezer kilométerről szállítják Európába és Amerikába. (Környezetszennyezés!)

A mostani koronavírus-járvány idején döbben rá az emberiség ennek a tarthatatlanságára.

Nem is beszélve ennek a szörnyű betegségnek a rohamos terjedéséről. Még olyan földrészeken is megjelent ez a kór, amelyeket meg lehetett volna óvni, ha időben megtiltják az utazgatásokat. (Például Ausztrália vagy egyes szigetek.) A hetekkel később elrendelt beutazási tilalom már elkésett intézkedés. Ez ember­életeket sodor veszélybe, és tönkreteszi a gazdaságot.

Reméljük, a járvány után az emberiség visszatér a normális útra, mert különben egyre nagyobb bajokkal fog szembenézni ez a klímaváltozással, túlnépesedéssel és háborúkkal küzdő Földünk.

Magi Zsolt László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában