helyszíni beszámoló

2020.03.16. 12:44

Polgármester: Kabán ketten vannak hatósági karanténban

A városházára borítékban érkeznek a kérelmek, azok feldolgozását öt nap elteltével kezdik csak el.

Fotós: KOVACS PETER

Fotós: KOVACS PETER

Alig-alig közlekedtek hétfő délelőtt a kabai utcákon; csupán a gyógyszertár előtt állt sor. Aki pedig egyik helyről a másikba el akart jutni, leginkább autóval vagy kerékpáron tette. – Óvatosság! – mondták a megkérdezettek, természetesen kellő távolságot tartva a beszélgetés során. Válaszaik egy-két szavasak, érezni, tisztában vannak a veszélyhelyzet súlyosságával.

Van „tartalékóvodájuk”

A közintézmények, így a polgármesteri hivatal zárt ajtók mögött működik. A bejárat mellett kis asztalon fehér doboz, ajtón tájékoztató a hivatal működési rendjéről. Néha azért ki-kijön egy-egy ügyintéző, beszél néhány mondatot azzal, akivel feltétlenül kell, majd megy vissza munkahelyére.

Szegi Emma polgármester is megérkezik, vele a városháza előtti tér egyik padjára ülve beszélgetünk.

„Hajnal óta fenn vagyok, járom, járjuk a várost, szervezzük az óvintézkedésekből következő életet”

– mondja, majd arra tér rá, hogy

négyen vannak karanténban Kabán.

Ketten önkéntesben, ők Németország fertőzött területéről érkeztek haza, és a városban élők biztonsága érdekében vállalták, hogy két hétig nem mozdulnak ki a számukra kijelölt ingatlanból. Ketten pedig hatósági karanténban vannak. Az ő ingatlanjuk kapujára kikerült a piros alapú figyelmeztető tábla. Ők vírussal fertőzött emberekkel érintkezhettek az elmúlt napokban, ezért kell ingatlanukon belül maradni folyamatos orvosi ellenőrzés mellett két hétig.

„A 62 évesnél idősebb személyeket megkérjük, hogy ne hagyják el az ingatlanjukat”

– folytatja az intézkedéseket a polgármester. – Akinek nincs olyan fiatalabb hozzátartozója, aki be tud vásárolni, ott meg kell szervezni az élelmezésüket. Velük telefonon, illetve személyesen tartjuk a kapcsolatot. A polgármesteri hivatalban folyik a munka, csak éppen a személyes ügyfélfogadás szünetel. Az ajtó elé kihelyezett dobozba dobják be a borítékba helyezett kérelmeket, amelyek feldolgozása a bent dolgozók egészségének védelme érdekében 5 nap elteltével kezdődhet csak meg, ezért a lakosság türelmét kértük. A bölcsődében ma reggel hat, az óvodába tíz gyereket vittek. A bölcsődéseket két, háromfős, az ovisokat pedig négy csoportra osztottuk a fertőzésveszély kockázatának minimalizálása miatt.

„Az egyik óvodaépületünket üresen hagytuk, ugyanis ha lesz fertőzött, a fertőtlenítés idejére oda tud költözni az intézmény.”

Felfüggesztettük a sportcsarnok, a művelődési ház és a könyvtár működését. Folyamatosan hívjuk fel a lakosság figyelmét, hogy akinek nem szükséges, ne mozduljon ki otthonról.

Kovács Zsolt

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Borítókép: a kabai városháza március 16-án, hétfőn

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában