koronavírus

2020.03.06. 15:57

Pánikkeltés helyett tájékoztatás

A koronavírus debreceni megjelenése kapcsán rendkívüli sajtótájékoztatott tartott Debrecen Város Önkormányzata, a DKV Zrt., valamint az Inter Tan-Ker Zrt.

Fotós: Kiss Annamarie

Fotós: Kiss Annamarie

– Debrecenben folyamatosan nyomon követjük a koronavírussal kapcsolatos helyzetet. Az önkormányzat a saját kompetenciájához tartozó kérdésekben mindent megtesz annak érdekében, hogy a fertőzésveszély elhárítható legyen, illetve további fertőzések ne következzenek be. A járványügyi kérdésekben a kormányzati szervek, illetve az Operatív Törzs jár el – hangsúlyozta Papp László polgármester a péntek délutáni sajtótájékoztatón.

Fotó: Kiss Annamarie

Debrecen első embere hangsúlyozta, az önkormányzat kötelékéhez tartozó intézmények minden információt megkaptak.

– Kértük a középiskolák, illetve a tankerülethez és szakképzési centrumhoz tartozó intézmények vezetőit, amennyiben van külföldre tervezett látogatás, út, azt halasszák el. A debreceni önkormányzat esetében is meghoztam azt a döntést, hogy külföldi utazást nem engedélyezünk a következő hetekben egészen addig, amíg a járványügyi helyzet nem enged bennünket tisztábban látni. Én magam is több utat mondtam le – mondta el Papp László.

Az első debreceni érintettségű fertőzött kapcsán a DKV Zrt. és az Inter Tan-Ker Zrt. a munkavállalók és az utasok védelme érdekében megkezdték a járművek fertőtlenítését.

Fotó: Kiss Annamarie

– A közlekedés nemcsak a városon belüli közösségi közlekedésre irányítja a figyelmet, hanem a repülőtérre is. A repülőtér esetében az ÁNTSZ felügyelete mellett a helyi alapellátási szervek munkatársai vizsgálják azokat az utasokat, akik abból a térségből érkeznek, ahol a koronavírus ezidáig megjelent. A milánói járat március 16-i megszüntetéséről döntött a Wizz Air, de gyakorlatilag a járat már kiürült, az elmúlt napokban minimális utaslétszám volt ezen a járaton. A veszély is ennek megfelelően csökkent, az utaslétszáma 180 fős gép esetében 20 fő körüli volt csak – tudatta Papp László. Hozzátette:

„Azt szeretnénk kérni a debreceniektől, hogy a következő időszakban fokozottan figyeljenek a nagy közösségi rendezvényekre, adott esetben, ha nincs feltétlenül kötelező ok, akkor ne látogassanak nagy közösségi rendezvényeket.”

– Bízunk benne, hogy ezt a járványügyi helyzetet rövidesen le tudjuk zárni áldozatok nélkül. Nagyon vékony a jég a tájékoztatás kapcsán, hiteles és tartalmas, előremutató tájékoztatást kell adni, de egyben nem szabad pánikot kelteni. Azt gondolom, hogy a magyar egészségügy szakemberei tökéletesen ellátják a feladataikat, Debrecen városa rendelkezik azokkal az erőforrásokkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ha baj van, akkor azt tudjuk mozgósítani. Mindenben követjük az Operatív Törzs utasításait, kéréseit.

Fotó: Kiss Annamarie

Négy héten át

A DKV Zrt. négy héten át, minden nap fertőtleníti a forgalomból levonuló villamosok és trolibuszok utasterét és vezetőfülkéjét is. Így a telephelyen sem áll majd bent esetlegesen fertőzött jármű. A szakemberek éjszaka, megfelelő védőruházattal, védőeszközökkel felszerelve dolgoznak majd és permetezéssel juttatják fel a szert a felületre.

– A konzorciumi partnerünkkel, az Inter Tan-Ker Zrt.-vel állásfoglalást kértünk az ÁNTSZ-től, hogy milyen fajta szereket alkalmazhatunk a koronavírus kezelésére. Természetesen azok a kollégák, akik végzik ezt a fertőtlenítést, megfelelő védőruhával vannak ellátva, de felhívom mindenkinek a figyelmét, hogy ez a szer, amit használunk, emberi egészségre teljesen ártalmatlan.

„A felhordás után szinte egy-két percen belül kezdi el vírusölő hatását, emellett nagyjából egy napig nyújt védelmet.”

– Négy héten keresztül minden nap végezzük, de természetesen ha a vírusvédelmi helyzet azt kívánja, akkor folytatjuk a járműveink folyamatos ilyen jellegű kezelést – fogalmazott Nagy Attila, a DKV. Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Kiss Annamarie

Az Inter Tan-ker Zrt. képviseletében Demény Beatrix tájékoztatást adott arról, hogy megkezdődött a közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszok napi szintű és folyamatos fertőtlenítését, valamint a saját munkavállalóik egészsége érdekében is fellépett. Az autóbuszok napi takarítási metódusába tartozik a gépjárművek belső terének, felszerelési tárgyainak, a gépjárműhöz rendszeresített eszközök, műszerek fertőtlenítő áttörlése és a permetezése.

KD

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában