Magyar Honvédség

2020.03.18. 13:07

Nem a koronavírus miatt bukkantak fel a katonák

Folytatják a megkezdett munkát katonáink munkatársaik és az ügyfelek védelme mellett.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

– Meghatározták számunkra különböző parancsokban, hogy mik azok a feladatok, amiket folyamatosan végre kell hajtani, így folytatjuk a kiképzést. A múlt héten járőrgyakorlatokat hajtott végre a felderítő ezred, a határon is ellátunk feladatokat, emellett többek között folyamatban van az acélkocka kiképzés is, amely a leendő altiszti állománynak a szakkiképzése, amely gépjármű és katonai mozgással jár, de ennek semmi köze a vírushoz – mondta Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a jelenlegi járványügyi vészhelyzettel és annak katonai vonatkozásával kapcsolatosan az MH Katonai és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ Előadótermében tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Szloszjár Balázs dandártábornok | Fotó: Kiss Annamarie

Nincs különleges rendelkezés

A tábornok hozzátette:

jelenleg nincs olyan feladatuk, ami a város életére befolyással lehet: sem járőrözésben, sem pedig a lakosság ellenőrzésében nem vesznek részt.

Így ha katonákat látunk a postán vagy áruházakban, annak oka: a délután három órás zárás miatt az állománynak külön engedélye van arra, hogy ők is el tudják intézni azokat az ügyeket, amiket a hétköznapi emberek. Továbbá egyelőre az aktív állománnyal számolnak, a tartalékos katonák behívása az Operatív Törzs kérése alapján kerül végrehajtásra, azonban ilyen döntés még nem történt. Jelenleg megyénkben 500 fő tartalékos katona van: 487 fő az, aki eddig szerződött és 13-an állnak jelenleg szerződéskötés előtt, a terv szerint április elején ezt a szerződést alá is fogják írni. Mellettük műveleti tartalékos katonákra is lehet számítani. – A koszovói misszióban lévő katonák épségben megérkeztek és egészségesek – zárta szavait a dandártábornok.

Folyamatos kapcsolattartás

Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka kifejtette:

legfőbb céljuk az ügyfelek és a munkatársak egészségének megóvása, ezért a járványügyi szabályok betartása kiemelt szempont tevékenységük során.

A katonai igazgatási központ szakmai feladatainak végzése folyamatos, de elsősorban a telefonos, illetve az elektronikus levelezéssel történő kapcsolattartást javasolják. Az ügyfélszolgálat az elmúlt években megszokott időben működik (hétfő – csütörtök: 08:00-15:30; péntek: 08:00-12:00), az elérhetőségek a honlapon megtalálhatóak. Hozzátette, a toborzás és a célközönség tájékoztatása ebben a helyzetben is folyamatos. Az ügyfelek tájékozódhatnak telefonon, kérhetnek információt e-mailben, és a vállalható katonai szolgálatformák jellemzői, a felvételi eljárás menete vagy éppen az elérhető jövedelmek, juttatások vonatkozásában választ kaphatnak a www.iranyasereg.hu internetes portálon is. Az alkalmasság-vizsgálatra időponttal rendelkező pályázókat a honvédség alkalmasság-vizsgáló intézete továbbra is várja Kecskeméten. Fontos azonban, hogy az igazolások megléte elengedhetetlen, emellett pedig érdemes az utazás előtt a toborzó szakemberekkel is egyeztetni telefonon. – A szociális gondoskodás, a kegyeleti tevékenység kapcsán még fontosabb hangsúlyoznom, hogy indokolt esetben ügyfélszolgálatunkon várjuk a segítségre szorulókat. A megyében 845 fő a gondoskodási körbe tartozók létszáma: nyugállományúak, árvák, özvegyek, balesetes katonák, balesetben elhunyt katonák hozzátartozói. A segélyezési, üdültetési ügyekben javaslom a telefonon történő egyeztetést munkatársaimmal – mondta Nagy Zoltán.

Oktatási feladatok

A szervezet a középiskolás korosztály képzésében is szerepet vállal. A honvédelmi ismeretek oktatását a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban a 9-12. évfolyamon végzik. Az intézményben – a fenntartó Berettyóújfalui Tankerületi Központ felügyelete mellett – március 16-ától digitális munkarendben, távoktatás módszerével tanulnak a diákok. A honvédelmi csoportok tanulóival a Kréta e-napló segítségével tartják a kapcsolatot az oktatók. A jóváhagyott tanmenet alapján heti ütemezésben oda töltik fel az órák anyagait és a feladatokat, a feldolgozott leckéket és a házi feladatokat pedig e-mailben küldhetik vissza a diákok a www.hadkiegeszites.hu oldalon a szervezetek, toborzóirodák menüpont alatt.

Laszkács Denise

Borítókép: Szloszjár Balázs dandártábornok és Nagy Zoltán alezredes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában